Sari la conținut

Ce aliment este asociat cu dezvoltarea cancerului? Specialist: „Au fost asociați cu multiple patologii oncologice”

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul frecvent al unui ingredient poate duce la infarct

Pacienții care suferă de cancer nu trebuie să facă schimbări alimentare drastice. De fapt, aceștia au nevoie de o dietă echilibrată și variată, care să asigure toți nutrienții esențiali organismului. Cu toate acestea, există anumite alimente care au fost asociate cu dezvoltarea cancerului sau cu agravarea afecțiunii.

Cancerul este o afecțiune complexă, care de cele mai multe ori necesită tratamente dificile. Pentru a susține organismul, pacientul trebuie să se asigure că dieta este cât mai variată și naturală, pentru a obține nutrienții necesari pentru întărirea corpului.

Deși nu este obligatoriu ca pacienții bolnavi de cancer să facă schimbări alimentare foarte mari, este important să acorde o atenție mai mare unor alimente care ar putea agrava afecțiunea.

Ce alimentație este potrivită pentru pacienții bolnavi de cancer?

„În momentul în care am fost diagnosticați cu o boală neoplazică, ar trebui să avem un meniu variat, natural. Natural nu înseamnă excluderea proteinelor animale. Există câteva patologii aparte care necesită alimentație specială pe lângă cele generale. Spre exemplu, în cancerul mamar încercăm să limităm aportul de vitamina A (produse animale grase, fructe/legume roșii), betacarotism, pentru a nu ajuta boala să progreseze. De asemenea, nu recomand un consum crescut de soia pentru că vine cu fitoestrogeni.

Practic noi cu terapiile încercăm să scădem nivelul hormonilor și, dacă se vine din exterior, s-ar putea să nu fie benefic pentru pacient. Iar în cancerul de pancreas este important să avem un aport suplimentar de enzime pancreatice și să evităm fructele și legumele crude, pentru că organismul nu le mai poate digera și un consum excesiv poate determina apariția multor efecte secundare neplăcute”, a explicat medicul Mara Popescu, potrivit DC Medical.

Alimentul asociat cu dezvoltarea cancerului

Îndulcitorii, dăunători pentru sănătatea pacienților care suferă de această afecțiune

„Nu ne oprim din a consuma carne. Celulele tumorale, la fel ca orice celulă din organism, funcționează pe bază de glucoză. Orice consumăm friptură sau miere, organismul nostru descompune toate elementele din acel produs, ajungând la glucoză. Zahărul nu alimentează tumorile, dar nu renunțăm la zahăr.

E mult mai ok să consumăm zahăr decât îndulcitori. Pentru că îndulcitorii au fost asociați cu multiple patologii oncologice. Deci dacă tot decidem să mâncăm dulce, mai bine o facem clasic, cu zahăr sau miere. Între 2-5 lingurițe de zahăr zilnic nu dăunează pacientului oncologic, dacă nu are și alte patologii”, adaugă medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel