joi, august 11, 2022

O afectiune raspandita in intreaga lume, sindromul colonului iritabil poate provoca simptome usoare sau poate afecta dramatic stilul de viata al pacientilor.  Cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale, sindromul colonului iritabil (SCI) sau sindromul intestinului iritabil, afecteaza, conform Fundatiei Internationale ce se ocupa de studierea tulburarilor gastrointestinale functionale (IFFGD) intre 10 si 15% din populatia globului. Datele fundatiei arata ca majoritatea celor care sufera de SCI au sub 50 de ani si ca incidenta bolii in cazul femeilor este dubla fata de cel al barbatilor, insa afectiunea se intalneste adesea si la copii.

Te-ar mai interesa: 10 rețele unde vă puteți testa gratuit pentru canc...

La pacientii afectati de sindromul colonului iritabil, contractiile muschilor intestinali sunt neregulate, iar reziduurile alimentare se misca in colon cu dificultate. Prin urmare, la nivelul colonului se acumuleaza materii care perturba procesul normal de digestie si defecatie.

O afectiune greu de integrat in anumite norme si care se poate caracteriza mai ales prin prisma simptomelor care o insotesc, sindromul colonului iritabil este definit ca fiind o afectiune digestiva ce provoaca balonare, flatulenta, durere abdominala si diaree, aceste simptome aparand inainte de defecare sau dupa anumite mese.

Te-ar mai interesa: Vaccinare urgentă împotriva poliomielitei. Virusul...

Rolul alimentației  și sindromul colonului iritabil

„S-a vorbit de pildă, în sindromul colonului iritabil, de o cauză alimentară. Înainte se numea colită de putrefacție și era identificată de medicii mai în vârstă.

Sigur, alimentele au legătură cu intestinul iritabil pentru că pot conține anumite lucruri care să nu le pice bine unora. De ce? Pentru că le lipsesc niște enzime. De exemplu, laptele. Sunt pacienți care nu tolerează lactatele și la ei consumul de lapte este însoțit de disconfort, balonare, diaree și crampe.

Te-ar mai interesa: Iată ce înseamnă când câinele tău face acest lucru...

Sunt și alte alimente care acționează cam la fel. Este vorba despre alimentele care conțin zaharuri greu preluate de către microbiotă”, a spus dr. Bogdan Mateescu,  în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.

Ce rol joacă stresul în dezvoltarea sindromului de colonul iritabil?

„S-a vorbit de stres. Ştim sigur că oamenii când sunt stresaţi au crampe. Simptomatologia este destul de săracă în cazul sindromului de intestin iritabil: balonare, durere, disconfort abdominal legate de alimentaţie sau de scaun.

Te-ar mai interesa: Panică pe o plajă frecventată de români! Un rechin...

La fel este şi legătura dintre apariţia de dureri şi mersul la toaletă. Scaunul are și el legătură cu o modificare a durerii, fie este vorba despre o modificare a aspectului scaunului, este mai lichid sau este mai deshidratat, ceea ce numim constipație. Dacă scaunele sunt mai frecvente, atunci vorbim despre diaree”, mai precizează medicul gastroenterolog.

Dr. Mateescu: „Nu există o formă de prevenţie”

„Sunt foarte sărace metodele prin care poţi să dovedeşti că există o alterare a florei microbiotei. Dacă se bănuieşte că există o formă de intestin iritabil, se poate face un tratament antibiotic care să normalizeze raporturile dintre microbii din intestin.

Te-ar mai interesa: Atenție, produse cancerigene! Le folosim zilnic...

Definiţia spune că sindromul de intestin iritabil este o tulburare funcţională a tubului digestiv. Este o tulburare funcţională, nu există anomalii structurale, organice.

Nu se vede absolut nimic prin niciun fel de analiză. Aceşti pacienţi, care au această tulburare, au o speranţă de viaţă identică cu a celor care nu suferă de sindromul intestinului iritabil”, mai spune medicul.

Depresia agravează sindromul de intestin iritabil

„Un om extrem de depresiv poate să facă o complicație și să aibă o evoluție nefericită din cauza depresiei.

Dacă există indicii că este vorba de ceva legat de alimentație care produce manifestări, atunci se pot face modificări dietare.

Mulți dintre cei care au acest sindrom se supun unor diete chinuitoare care nu-i ajută la nimic. Nu recurgeți la diete, pentru că nu aduc nimic bun”, adaugă medicul gastroenterolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private