Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în bucătărie

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Oamenii de știință ne avertizează în legătură cu pericolele de otrăvire ascunse în bucătărie, potrivit cifrelor oficiale, 1 din 5 pacienți cu toxiinfecție alimentară sau cu o altă boală legată de alimente a fost contaminat.

Potrivit medicilor, un produs infestat devine rapid un teren propice pentru contaminare cu salmonella și campylobacter. O cercetare publicată în National Library of Medicine arată că 1 din 2 dulapuri de condimente pe care le-au examinat erau contaminate cu microorganisme patogene.

Potrivit unui raport, „borcanele de condimente sunt probabil cea mai murdară parte a bucătăriei dumneavoastră”.

Cum ne putem proteja de infecțiile de origine alimentară?

Spre deosebire de blatul de bucătărie, ustensilele de gătit, tacâmurile și suprafețele de tăiere, cei mai mulți dintre noi nu ne curățăm dulapurile și recipientele de condimente cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.

Greșeală pe care o fac mulți oamenii

Aceste organisme patogene provin, probabil, din diversele alimente crude pe care le manipulăm cu mâinile în timpul gătitului, în principal păsări de curte, dar și diverse altele, care au intrat în contact cu apă, sol sau îngrășăminte contaminate.

Subliniem faptul că marea greșeală pe care o fac mulți oameni este că nu se spală bine pe mâini atunci când pun mâna pe oricare dintre condimentele pe care le folosesc pentru a marina carnea crudă pe care o gătesc.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Medic: Pericolele se „ascund” în dulapurile din bucătărie

Potrivit medicilor, cele mai frecvente toxiinfecții alimentare sunt contaminarea cu salmonella și contaminarea cu campylobacter . Ambii agenți patogeni provoacă:

  • diaree
  • vărsături
  • greață
  • slăbiciune și alte simptome de intoxicație alimentară și gastroenterită, iar în unele cazuri pot fi fatale dacă nu se face monitorizarea medicală necesară.

Așadar, pentru a evita contaminarea cu microbi și viruși patogeni prin intermediul alimentelor, ar trebui să respectăm câteva reguli de bază de igienă.

Ce cauzează toxiinfecții alimentare? Vedeți mai jos orientările generale ale Asociației Profesioniștilor pentru Prevenirea și Controlul Epidemiilor (APIC):

  • Spălați bine fructele și legumele înainte de a le tăia sau decoji.
  • Când gătiți, asigurați-vă că vă spălați bine pe mâini cu săpun și apă caldă timp de cel puțin 20 de secunde. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini înainte de a atinge cămara sau borcanele de condimente atunci când gătiți.
  • Spălați temeinic orice suprafață care atinge carnea crudă după fiecare utilizare.
  • Alegeți recipiente, tacâmuri și suprafețe de tăiere diferite pentru carne, fructe de mare, ouă și legume pentru a evita contaminarea încrucișată, potrivit pronews.gr.

Recent Posts

Pensie de 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Casa de Pensii dată în judecată: „Pensia a fost calculată corect”

O femeie din Iași, a ieșit la pensie cu doar 800 de lei după aproape…

11 minute ago

CUPLURILE perfecte ale horoscopului. 5 perechi de ZODII care simt o atracție irezistibilă

Atracția dintre semnele zodiacale este influențată de diferiți factori astrologici. De altfel, relaţiile matrimoniale sunt…

31 de minute ago

Veşti bune pentru pacienţi şi medici! Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate

În ultimii ani, platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a funcţionat cu sincope, fiind…

50 de minute ago

9 mai – Ziua Europei, ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial

România aniversează pe 9 mai, Ziua Europei, cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel…

o oră ago

Horoscop 9 mai, cu Neti Sandu. Noroc financiar cu carul pentru aceste 4 zodii!

Horoscopul zilei de 9 mai 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile ProTV. Va fi…

2 ore ago

AVERTIZARE ANM: vine prăpădul peste România de joi, 9 Mai. Apare un fenomen extrem

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru joi, 9 mai 2024. Specialiștii…

2 ore ago

Citeste si: