miercuri, octombrie 20, 2021

Tratamentul cu aerosoli.Un aparat cu aerosoli numit nebulizator este un dispozitiv medical care generează aerosoli. De regulă, acesta este de mare ajutor în cazul afecțiunilor respiratorii.

Aparatul

de aerosoli se cumpără numai din farmacii și se folosește stric la indicațiile medicului pediatru, dacă pacientul este copil, sau la indicațiile medicului specialist ORL-ist, dacă pacientul este adult.

Tratament cu aerosoli indicații

De regulă, infecțiile respiratorii recurente, cele care nu cedează ușor, se pot vindeca și cu ajutorul aparatelor de aerosoli. Însă nu toate infecțiile se tratează cu nebulizatorul.

O persoană, fie adult, fie copil, poate primi tratament cu aerosoli atunci când medicul specialist ORL-ist sau medicul pediatru a stabilit un diagnostic de abces pulmonar, tuberculoză,

traheită, laringită, sinuzită cronică, bronșite – mai ales la copii, pneumonie, astm.

Contraindicații aerosoli

Atenție! Infecțiile care sunt produse de bacterii nu trebuie tratate cu ajutorul aerosolilor. Mai mult, nebulizatorul le poate chiar agrava simptomele, de aceea trebuie ca numai medicul specialist să recomande utilizarea acestei terapii.

Important de menționat că terapia cu aerosoli nu exclude alte tratamente, cum ar fi de exemplu, siropul de tuse, antitermice sau picături pentru nas, atunci când este cazul. În cazul aerosolilor din prima categorie se utilizează substanțe

active, antiasmatice, antituberculoase, antibiotice, antiinflamatoare, expectorante.

Tratament cu aerosoli, reacții adverse

Specialiștii menționează și atenționează că schema de tratament trebuie respectată întocmai. Chiar dacă este benefică terapia cu aerosoli, nu înseamnă că nu pot exista și reacții adverse. De cele mai multe ori acestea au loc atunci când se exagerează cu acest tratament. Astfel, în cazuri rare, se poate ajunge la palpitații, la tahicardie, la tremuratul membrelor.

De asemenea, pacienții care au afecțiuni cardiovasculare, care au un astm agravat sau care au anumite sensibilități

alergice nu este indicat să apeleze la aerosoli.

Specialiștii susțin că principalul avantaj al terapiei cu aerosoli este acela că soluțiile sunt introduse direct în căile respiratorii. Nu în ultimul rând, cu ajutorul nebulizatorului se poate face și umidificarea aerului respirat, un aspect esențial atunci când există un pacient diagnosticat cu laringită.

Ultimele stiri