Sari la conținut

Ce faci atunci când ai mâncat în exces și cum te întorci la dietă? Cori Grămescu: „Strategia este să …”

pofta de mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu ignora pierderea apetitului: pericol de boli ascunse

Dietele pentru pierderea în greutate pot fi, adesea, dificile. Tocmai de aceea, abaterea de la reguli ne poate afecta foarte mult, mai ales din punct de vedere psihic.

Atunci când ne abatem de la regulile dietei ne simțim vinovați și încercăm să ardem cât mai repede caloriile în exces pe care le-am ingerat.

Cu toate acestea, experții în nutriție susțin că această „pedeapsă” nu face altceva decât să ne facă munca cu atât mai grea.

Ce faci dacă ai mâncat prea mult și ții dietă?

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie ce este cel mai bine să faci dacă ai mâncat în exces, deși ții dietă.

„Înainte să începi să te simți nasol sau să iei laxative sau să îți juri că nu mai mănânci niciodată, nimic, doar pentru că ai mâncat mai multe prăjituri decât știi tu că e ok să mănânci, citește mai jos.

Niciodată, dar niciodată nu te cântărești imediat după ce ai mâncat anapoda

Pentru că apare retenția de apă, balonarea și inflamația la schimbarea de regim și cântarul arată mai mult decât e în realitate și oricum te va demoraliza. Strategia este să revii la a mânca echilibrat și să o faci fără remușcări și fără păreri de rău suplimentare.

Renunță la mentalitatea „totul sau nimic”

Dacă te raportezi la o săptămână, 3 zile de mâncat nasol par nasoale. Dar dacă evaluezi comportamentul tău în contextul unei luni s-ar putea să nu iasă așa rău. 10- 15-20% din caloriile dintr-o lună pot proveni din junk food / dulce/ mâncăruri nepotrivite în dieta fară niciun fel de problemă pe termen lung.
Presupunând că dietele de slăbire ar trebui să aibă în jur de 1600 de kcal și faceți 3-5 ore de sport pe săptămână cu o oră de activitate fizica non-fitness pe zi, poți mânca până la 7200 de kcal pe lună din alimente care chiar îți plac și tot o să slăbești ceva-ceva.

Este un un proces

Dieta, mâncarea sănătoasă, liniștea sufletească, cariera implinitoare, construirea unor obiceiuri sănătoase sunt toate procese îndelungate, bazate pe eșecuri repetate. Adulții învață doar din greșeli, pe care le repetăm de câte ori avem nevoie pentru a ne construi un mecanism propriu de răspuns care se potrivește cu obiectivele noastre pe termen lung și încearcă să nu le supere prea rău pe alea pe termen scurt.

Relaxează-te

Enjoy, relax și next time sper să alegi porcarioare absolut delicioase, care chiar îți plac, măcar să merite naibii experiența, că oricum se va întâmpla din nou și nu e nicio tragedie.

Bea multă apă

După ce revii la mâncat ok, bea muuultă apă, mâncă mai multe proteine slabe (știu că e contraintuitiv, dar vă ajută să scăpați de retenția de apă), fă un masaj și mergi la ore de cardio moderate. Nu o să „arzi” ceea ce ai mâncat în plus, dar sportul moderat te ajută să te simți bine, reglează digestia”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: