Sari la conținut

Ce semne apar în apropierea morții și cum să-i susții pe cei dragi la sfârșitul vieții

moarte
Sursă foto: Shutterstock
Ce se întâmplă atunci când mori

Semne care apar în apropierea morții. Moartea nu este unul dintre subiectele despre care poți să vorbești ușor, dar există anumite discuții care trebuie purtate, fie că vrei sau nu.

Pe de altă parte, familiarizarea cu simptomele care apar în apropierea morții la adulții în vârstă vă poate ajuta să înțelegeți ce se poate confrunta cu persoana iubită și să promovați o tranziție lină pentru toată lumea.

Trebuie să rețineți faptul că oamenii sunt diferiți, așa că nu ar trebui să vă așteptați să vedeți toate aceste semne de sfârșitul vieții. De asemenea, persoana iubită va progresa în propriul ritm, care poate fi semnificativ rapid sau lent.

Semne care apar în apropierea morții

1. Pofta de mancare si modificari digestive: Pe măsură ce cineva se apropie de sfârșitul vieții, metabolismul și digestia încetinesc treptat. Sunt necesare mai puține calorii, așa că pierderea poftei de mâncare și scăderea setei sunt normale. Dificultățile la înghițire, greața și constipația pot, de asemenea, interfera cu apetitul. S-ar putea să apară scădere în greutate și semne de deshidratare.

2. Somn prelungit: Slăbiciunea generalizată și oboseala sunt frecvente. Nivelurile de energie scad, iar timpul petrecut dormind crește.

3. Izolarea: S-ar putea să observați un sentiment de resemnare și retragere din lumea largă. S-ar putea să petreacă mai mult timp vorbind despre trecut decât despre prezent.

4. Anxietate și depresie: Pe măsură ce sfârșitul vieții devine evident, unii oameni experimentează o teamă sau o îngrijorare crescândă pentru ei înșiși sau pentru cei care vor rămâne în urmă. Anxietatea și depresia de la sfârșitul vieții nu sunt neobișnuite.

5. Incontinenșa urinară: Pe măsură ce rinichii încep să cedeze, urina poate deveni mai concentrată și mai închisă la culoare. Atât funcțiile vezicii urinare, cât și ale intestinului devin mai greu de controlat.

6. Schimbarea semnelor vitale: Ritmul cardiac, temperatura corpului și tensiunea arterială încep să scadă. Cu circulația redusă, mâinile, brațele, picioarele și picioarele încep să se simtă reci la atingere. Pielea poate deveni albastru închis, violet sau poate apărea pestriță.

7. Confuzie: Persoana iubită poate fi confuză periodic. Ora, locul și chiar cei dragi apropiați pot fi dificil de identificat. Este posibil să observați o atenție limitată sau mișcări repetitive, cum ar fi tragerea de cearșaf sau tragerea de îmbrăcăminte.

8. Modificări senzoriale: Vederea slăbește. Cineva care se apropie de moarte poate vedea, auzi sau simți lucruri pe care tu nu le vezi. Modificările senzoriale pot duce, de asemenea, la iluzii, halucinații și iluzii.

9. Își ia rămas bun: Dacă sunt atenți la ceea ce se întâmplă, unii oameni doresc să participe la planificarea funeraliilor, să pună ordine în afaceri sau să distribuie bunuri. Ei pot simți un sentiment de urgență atunci când își îndepărtează punctele libere, își exprimă sentimentele și își iau rămas bun.

10. Modificări ale respirației: Respirația devine din ce în ce mai lentă și superficială, cu perioade de dificultăți de respirație. Lichidul se poate acumula în gât pe măsură ce mușchii gâtului se relaxează. 

11. Pierderea cunoștinței: E dificil să reușești să o mai trezești pe persoana iubită. În cele din urmă, nu va răspunde, își va pierde cunoștința sau va cădea în delir. Ochii pot dezvolta un aspect sticlos.

boala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să-i susții pe cei dragi la sfârșitul vieții

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cum să vă asigurați confortul fizic în funcție de condițiile lor medicale. Aceasta poate include administrarea de medicamente pentru lucruri precum durere, probleme digestive sau anxietate, potrivit healthline.com

Asigurarea confortului fizic:

  • Utilizați un umidificator pentru a ajuta la respirație.
  • Aplicați balsam de buze și loțiune fără alcool pentru a calma pielea uscată.
  • Ajutați-i să rămână hidratați cu așchii de gheață sau aplicând o cârpă umedă pe buze.
  • Schimbați poziționarea la fiecare câteva ore pentru a preveni escarele.
  • Furnizați lenjerie de pat confortabilă și împrospătați-vă după cum este necesar.
  • Pregătiți alimente moi, dar nu forțați o persoană să mănânce.
  • Utilizați iluminare slabă și blocați sunetele puternice sau care vă distrag atenția.
  • Lasă-i să doarmă când vor.

Asigurarea confortului emoțional:

  • Încurajați conversația dacă sunt pregătiți pentru asta. Lăsați-i să conducă discuția, fiți un bun ascultător și evitați subiectele potențial stresante.
  • Chiar dacă nu răspund, presupuneți că vă aud. Vorbiți-le direct mai degrabă decât despre ei. Spuneți-le cine sunteți când intrați sau ieșiți din cameră.
  • Asigurați un contact fizic ușor ținându-i de mână sau punând o mână pe umăr.
  • Redați muzica preferată la volum scăzut.
  • Nu ignorați, nu întrerupeți și respingeți procesul lor de gândire. Rămâneți calm dacă sunt confuzi. Dacă vorbesc sau văd pe cineva care nu este acolo, nu le spuneți că nu e adevărat. 
  • Arătați-le dragostea.
  • Nu negați realitatea. Dacă vor să-și ia rămas bun, lăsați-i. Vă poate oferi amândurora liniște sufletească.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel