sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Parcalabu Liliana

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut o primă reacție după decesul  tânărului de 29 de ani, bolnav de hipertensiune pulmonară. Călin Farcaș a pierdut lupta cu viaţa  marţi, la Institutul  Marius Nasta.

Familia tînărului a acuzat autoritățile de nepăsare și birocrație, însă Pintea are o altă opinie.

Ministrul susține că  nicio ţară membră a Eurotransplant nu ar fi acceptat cazul lui Călin Farcaş.

Mai mult, spune Pintea,   pentru acest pacient “nu a fost o problemă de bani din partea statului român”.

“Dosarul a fost acceptat, deci plata a fost acceptată încă din 2017 pentru acest pacient. S-au solicitat oferte din partea AKH, în primul rând, care a fost singurul care a răspuns cu negaţii, apoi de la o clinică din Belgia, de la o clinică din Germania, care n-au mai răspuns. (…) Singura clinică, care am înţeles că l-a acceptat, a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare”, a declarat Pintea.

Cu toate acestea, ministrul a admis că  familia lui Călin Farcaș a făcut solicitări pentru a obţine acordul privind transportul acestuia, pe care însă acesta nu l-a primit.

 

“(…)medicii de la  Marius Nasta  nu l-au dat. Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport. Dar India nu promisese transplantul, promisese o evaluare”, a mai spus Pintea.

România are “un acord perfect valabil” cu Eurotransplant, a susţinut Pintea, care a admis totuşi că România nu a putut adera pentru că nu ne-am respectat atribuţiile şi contribuţiile.

“Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat (…) atribuţiile şi contribuţiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizaţie în calitate de membru plin, adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant”, a arătat Pintea.

Călin Fărcaş, tânărul care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el, pentru a-şi apăra dreptul la viaţă, s-a stins, luni seara, la Institutul Marius Nasta din Capitală.

Tânărul reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, dar a fost inutil.

Povestea lui Călin a fost făcută publică în luna aprilie a acestui an. Cu aparatul de oxigen lângă el, a protestat la Braşov alături de prietenii săi, ca să-şi ceară dreptul la viaţă.