luni, mai 16, 2022

Ce trebuie să faci ca să trăiești peste 100 de ani? Cel mai bun obicei alimentar de la cei mai longeviv oameni din lume.

Multe țări dezvoltate, printre care și Statele Unite ale Americii, se află foarte jos în clasamente în ceea ce privește durata medie de viață și speranța. Specialiștii atrag atenția că există cazuri extrem de numeroase de boli de inimă, accidente vascular cerebral, cancere și alte boli mortale, iar cifrele nu par să se îmbunătățească.

Te-ar mai interesa: Otrava din bucătărie. Greșeală care te poate îmbol...

Acesta este motivul pentru care mulți cercetători s-au concentrat asupra practicilor zilnice de alimentație și stil de viață ale culturilor mai sănătoase de pe tot globul. De exemplu, Zonele Albastre sunt cinci regiuni din lume cu cele mai mari concentrații de oameni care trăiesc până la 100 de ani sau mai mult și au devenit un punct central în studierea longevității și a secretelor pentru a trăi o viață mai sănătoasă.

Una dintre regiunile zonei albastre este Okinawa, Japonia. Dacă ar fi să vorbești cu cineva din comunitatea din Okinawa, cel mai probabil ți-ar spune că secretele lor pentru longevitate au de-a face cu o combinație de scop, comunitate și alimentație sănătoasă.

Te-ar mai interesa: Previziuni RUNE 16-22 Mai. Voropchievici: Zodia la...

Cel mai bun obicei alimentar de la cei mai longeviv oameni din lume. Regula 80/20

Mai precis, una dintre practicile alimentare zilnice pe care aceștia îl evidențiază ca pilon central al sănătății lor este respectarea regulii 80/20. Potrivit cercetărilor publicate în American Journal of Lifestyle Medicine, aceasta înseamnă că locuitorii din Okinawa mănâncă doar până când se satură în proporție de 80% la fiecare masă.

De fapt, s-ar putea să auzi pe cineva rostind expresia, „Hara hachi bu”, înainte de masă, care este o zicală străveche a lui Confucius care înseamnă, în esență, „mânancă până când ești sătul în proporție de 80%”.

Te-ar mai interesa: FDA a aprobat un nou tratament pentru tratarea dia...

Acest mod de a mânca este contrar modului în care mănâncă majoritatea americanilor. Cu porții enorme la restaurante, opțiuni foarte mari la fiecare restaurant fast-food și chiar și băuturi dulci enorme oferite la lanțurile de cafenele, oamenii din America sunt bombardați în mod constant de sentimentul că trebuie să fie plini.

Dar oamenii din Okinawa au o relație mult diferită cu mâncarea lor. Potrivit site-ului oficial The Blue Zones, mesele tradiționale japoneze implică dorința de a preveni bolile, mai degrabă decât încercarea de a le vindeca atunci când apar. Cu alte cuvinte, ei văd mâncarea ca un medicament preventiv.

Te-ar mai interesa: Alimentul care poate fi mâncat după expirare. „Est...

Ce trebuie să faci ca să trăiești peste 100 de ani?

Când vine vorba de regula lor 80/20, locuitorii din Okinawa mănâncă încet pentru a-și acorda timp stomacului să comunice creierului că este plin. Acest lucru ajută la prevenirea supraalimentării și, potrivit The American Journal of Lifestyle Medicine, diferența de 20% în foame poate face o diferență semnificativă în pierderea în greutate sau creșterea în greutate.

Mărimea meselor lor variază, de asemenea, pe parcursul zilei. Potrivit fondatorului Blue Zones, Dan Buettner, comunitatea din Okinawa (și majoritatea celorlalte zone din Blue Zone) mănâncă cea mai mică masă la prânz sau pentru o cină devreme și apoi încetează să mănânce.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: această băutură îți crește imunitat...

Există mult mai multe de învățat de la locuitorii din Okinawa despre sănătate și longevitate decât doar regula 80/20. Nu numai că aceștia cred în alimentația sănătoasă, dar apreciază importanța lucrurilor precum comunitatea, găsirea și trăirea scopului tău, scăderea stresului cât mai mult posibil și îngrijirea celorlalți atunci când poți.

Să sperăm că și noi putem învăța de la cei mai longevivi oameni din lume cum să ajungem la mai multă împlinire și longevitate în propriile noastre vieți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private