marți, august 16, 2022

Cancer stomac simptome. Cancerul care apare la nivelul stomacului se numește cancer gastric. Cancerul gastric este o afecțiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice și apoi se extind dincolo de peretele gastric.

Medicii spun că dacă aceasta este depistat precoce, supraviețuirea până la cinci ani poate depăși 90%. De aceea, este esențial să mergi la medic pentru un control amănunțit. Diagnosticul precoce stabilit cu ajutorul endoscopiei îți poate salva viața.

Te-ar mai interesa: Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai...

Din nefericire însă, această boală este de regulă asimptomatică. Sunt însă cazuri în care simptomele precum durerea sau disconfortul abdominal însoțit de greață sunt trecute cu vederea de pacient.

Medicii spun că orice persoană care are peste 40 de ani, are dureri abdominale sau/și greață este bine să se prezinte la medic pentru o evaluare amănunțită.

Cancer stomac factori de risc

 • Bărbații fac mai des cancer gastric decât femeile.
 • Vârsta. Cancerul gastric apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani.
 • Helicobacter pylori. Persoanele care au fost diagnosticate cu Helicobacter pylori sunt mai predispuse se dezvolte acest tip de cancer decât cei care nu au această infecție în organism.
 • Lipsa activității fizice. Sedentarismul predispune la apariția cancerul gastric.
 • Regimul alimentar haotic. O dietă compusă din alimente precum sunt afumăturile, grăsimi, mâncarea condimentată, procesată dar și fumatul poate conduce la dezvoltarea bolii.
 • Moștenirea genetică. Dacă în familie ai avut persoane diagnosticate cu cancer gastric sau gastrita atrofică, atunci ai un risc crescut de a face și tu boala.

Cancer stomac simptome

Cancerul gastric precoce este asimptomatic, iar în situația în care există simptome, acestea sunt de tip dispeptic:

 • Disconfort abdominal sau indigestie,
 • Senzație de balonare imediat după masă,
 • Senzația de greață,
 • Pierderea poftei de a mânca,
 • Arsuri la stomac

În cancerul gastric avansat manifestările sunt: prezența sângelui în scaun, vomă,  pierdere în greutate fără o cauză aparentă, durere abdominală, umflarea abdomenului (ascită), dificultăți la înghițire. Dacă tumora s-a extins la nivelul pancreasului, apare durere iradiată în spate, iar dacă este extinsă la nivelul intestinului gros, apar vărsături cu aspect de materii fecale.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Analize cancer stomac

Primul pas este prezența pacientului la medicul specialist gastroenterolog. Acesta va face un examen clinic general care ajută la depistarea simptomelor. Se vor face și analize precum biochimia sanguină, hemoleucogramă. Foarte importantă este endoscopia digestivă superioară care permite vizualizarea tumorii dar și recoltarea biopsiei. De asemenea, medicul va cere și examenul materiilor fecale și uneori este necesară și realizarea unei tomografii computerizate (CT).

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Medicii spun că endoscopia este o metodă de explorare utilă, fiind atât mijloc de diagnostic cât și de terapie.

În ce constă tratamentul

De regulă, va avea loc un tratament chirurgical, însoțit sau nu de chimioterapie, radioterapie sau de terapie biologică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private