vineri, mai 27, 2022

Cele mai cunoscute semne care anunță Alzheimer-ul.

Cu toate că maladia Alzheimer era privită până nu demult ca fiind o boală a bătrâneţii, specialiștii atrag atenția că astăzi vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 50 de ani.

Sunt şi cazuri de 40 şi ceva de ani şi nu este vorba doar de demenţa Alzheimer, de exemplu sunt demenţe considerate până acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru că nu existau până acum informaţii mai precise privind etiopatogenia.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! A fost internat la spital în urma...

Maladia Alzheimer face parte dintr-un grup mai mare de tulburări neurodegenerative în care apar nişte proteine patologice a căror producere are loc la vârste de 20-30 de ani chiar.

Apar nişte semne de neurodegenerare incipientă despre care nu se ştie foarte precis. În timp, apar alte lanţuri de modificări patologice care declanşează un proces de neurodegenerare ireversibil.

Acum, terapia contracarează consecinţele acestui proces. Noi nu-l putem opri, din cauza aceasta nu e un tratament curativ. Dar terapiile de acum pot modifica mult calitatea vieţii pacientului.

Cele mai cunoscute semne care anunță Alzheimer-ul

Începuturile bolii sunt greu de perceput de către cei apropiaţi persoanei afectate. Foarte mulţi îşi dau seama că au dificultăţi în a-şi aminti.

Te-ar mai interesa: 27 mai, Sfântul Ioan Rusul. Rugăciunea extrem de p...

Obervă că uită lucruri care îi deranjează în activitatea de zi cu zi sau uită nume, limbajul este mai sărac nu-şi găsesc cuvintele sau se dezorientează în spaţii mai puţin cunoscute sau chiar în spaţii familiare.

Dacă semnalele de alarmă de mai jos se repetă, cei apropiaţi trebuie să anunţe medicul. Iată care sunt cele mai cunoscute semne care indică boala:

Are tulburări de limbaj

Tulburările de limbaj apar la începutul maladiei. Persoana nu-şi mai aminteşte numele prietenilor apropiaţi ,încearcă să găsească trucuri de limbaj pentru a înlocui cuvântul care desemnează un obiect anume.

Te-ar mai interesa: Dan Negru, critici dure dup moartea unei mari pers...

În timp ,bolnavul devine din ce mai incoerent, folosind termeni care n-au nimic de-a face cu subiectul.

Nu-şi mai aminteşte evenimente din trecut

Începând cu vârsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor se plâng de probleme cu memoria. Astfel, un număr de telefon uitat nu e un semnal de alarmă.

Cu toate acestea, ceea ce trebuie să îngrijoreze e atunci când persoana nu-şi mai aminteşte de evenimente importante din viaţa sa.

Cele mai cunoscute semne care anunță Alzheimer-ul. Uită evenimente care se întâmplă în prezent

Persoana are dificultăţi în a memora evenimente recente şi pune de mai multe ori aceeaşi întrebare,uitând imediat răspunsul.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

De asemenea,bolnavul uită unde şi-a pus ochelarii sau ceasul,sau le va pune în locuri ciudate:cravata în congelator,şosetele în cuptor…

E dezorientată în timp și spațiu

O persoană cu Alzheimer se poate pierde pe strada de domiciliu, şi nu-şi mai dă seama unde locuieşte. Dezorientarea în spaţiu e acompaniată de pierderea noţiunii timpului. Bolnavul nu-şi mai aduce nici anul în care se află.

Are schimbări bruşte de comportament

Persoana în cauză trece rapid de la o stare la alta, de la apatie la iritabilitate, de la indiferenţă la anxietate. Uneori, îi lipseşte entuziasmul, pare că nu o mai interesează nimic.

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

Modificările de comportament pot fi dublate de dificultăţi în a executa sarcini gospodăreşti obişnuite, în a-şi urma tratamentul medical ş.a.m.d.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private