joi, martie 30, 2023

Cele mai importante vitamine si cele mai bune surse naturale din care le putem procura. Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru corpul uman, pentru ca asigura dezvoltarea, cresterea si buna functionare a acestuia.

Specialistii de la medicalnewstoday.com au scris despre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul uman.

Daca organismul nu detine in cantitati suficiente aceste vitamine, sufera dezechilibre, avitaminoze care pot afecta serios sanatatea. De exemplu, un deficit de vitamina B6 poate produce amorteala in degete. Cele mai importante vitamine sunt impartite in vitamine solubile in apa si solubile in ulei. Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care sunt eliminate prin urina, vitaminele liposolubile sunt stocate in organism.

Te-ar mai interesa: Risc uriaș pentru copiii care caută validare pe In...

Cele mai importante vitamine si dozele zilnice recomandate (DZR)

In primul rand, medicul stabileste doza de vitamine necesara. Aceasta trebuie stabilita in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, sanatatea.

In general, pentru Vitamina A DZR este de 800 mcg. Necesarul zilnic de vitamina B1  este de 1,4 mg. Pentru vitamina B2, doza zilnica este de 1,6 mg, iar pentru vitamina B3, 18 mg. Necesarul de vitamina B6  este 2 mg pe zi. Corpul are nevoie de vitamina B12 in cantitate de 1 mcg pe zi. In ceea ce priveste vitamina C, doza zilnica recomandata este de 80 mg. Pentru vitamina D sunt indicate a se administra 5 mcg pe zi. Cantitatea necesara corpului de vitamina E pe zi este de 10 mg, iar de vitamina K  este de 2 mg.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A apărut o nouă formă a tubercul...

Sursele alimentare de vitamine

Vitamina A cunoscuta si sub denumirea de retinol. Este o vitamina indispensabila vederii, cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi.

Surse: ficat, oua, peste gras, lapte integral si lactate nedegresate, fructe si legume verzi, galbene si portocalii. Atentie! Vitamina A se oxideaza la aer si lumina.

Vitamina C sau acid ascorbic. Face parte din categoria vitaminelor solubile in apa si este antiinfectioasa, tonifianta, distruge toxinele si are actiune antioxidanta.

Te-ar mai interesa: Mirosul ciudat care anunță că ai DIABET. Plus alte...

Surse: legume si fructe crude (catina, macese, citrice, patrunjel, cartofi).

Vitamina D sau calciferol. Mai este denumita si vitamina antirahitica si reprezinta un grup de vitamine cu roluri asemanatoare pentru corp. Vitamina D este esentiala in procesul de osificare si favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si a fosforului.

Surse: ou, unt, peşte gras – somn, macrou, ficat de cod.

CITESTE LISTA COMPLETA IN CONTINUARE…

Te-ar mai interesa: TOP 5 alimente anti-îmbătrânire. Include-le neapăr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private