Sari la conținut

Cercetător român de la Stanford, speranța României pentru NOBEL. Munca savantului Sergiu Pașca, inclusă în TOP 10 realizări științifice ale anului 2022, la nivel mondial

Sergiu Pașca, un cercetător român de la Standord, a fost premiat de către statul Român cu Premiul Special pentru Excelență în cercetare la nivel mondial.

Distincția a fost oferită în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești, eveniment care a avut loc la Ateneul Român, marți, 31 ianuarie 2023.

Cercetător român de la Stanford, speranța României pentru NOBEL

Savantul Sergiu Pașca a fost lăudat la scenă deschisă pentru laboratorul său de la Universitatea Stanford și numit ”speranța României pentru premiul Nobel”, de către cei care l-au prezentat în cadrul galei.

Deși Sergiu Pașca nu a fost prezent la București, acesta a ținut să transmită un mesaj video, mesaj înregistrat în laboratorul său de la Stanford, laborator care îi poarta numele.

„Sunt deosebit de onorat să primesc acest premiu: Mulțumesc membrilor juriului pentru recunoașterea meritelor descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare și desigur Guvernului României pentru inițiativă acestei gale.

Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Însă sunt medic de profesie și preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și continuă să fie înțelegerea cauzelor biologice ale bolilor neuropsihiatrice.

Unul din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică

Unul din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică cu toate acestea încă diagnosticăm aceste boli așa cum făceam în secolul XIX și le tratăm ca în secolul XX. Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculare, celulare și de circuit ale creierului uman.

De aceea de mai bine de un deceniu, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului. Astăzi putem să luam doar câteva celule din piele de la orice pacient, să le transformăm în laborator în celule stem și apoi, folosind metode dezvoltate de noi în laborator să le ghidăm să se transforme în neuroni funcționali umani.

Crescând aceste culturi celulare umane numite organoizi și asembloizi putem în mod neinvaziv să construim circuite complexe ale creierului în plăcuțe de laborator.

Folosind aceste metode am început deja să înțelegem mecanismele mai multor boli neurogenetice de dezvoltare  și desigur sperăm ca în viitorul apropiat să le transalționăm clinic.

Speranța mea este că această nouă abordarea experimentală să facă posibilă o nouă psihiatrie, o psihiatrie moleculară care este ancorată în biologie.

Țin să le mulțumesc mentorilor mei din anii de facultate de la Cluj, mentorilor mei din Statele Unite și mai ales grupului meu extraordinar studenți care vin din toată lumea aici la Stanford”, a transmis în mesajul video, Sergiu Pașca.

Sergiu P. Pasca - Vilcek Foundation

Munca cercetătorului român de la Stanford, inclusă în TOP 10 realizări științifice ale anului 2022

Munca lui Sergiu Pașca a fost inclusă de revista The Week, printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial.

Injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice, realizată de Segiu Pașca, se află pe locul 9, după fuziunea nucleară care a produs pentru prima dată mai multă energie decât a consumat, telescopul James Webb, realizarea unui vaccin universal sau schimbarea traiectoriei unui asteroid.

Realizarea sa se află înainte de o altă descoperire: realizarea unor embrioni în laborator fără a utiliza ouă sau spermă (într-un laborator din Israel).

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford, conduți de Sergiu Pașca, au injectat cu succes celule nervoase umane în creierul șobolanilor de laborator nou-născuți și au descoperit că acestea au format conexiuni cu propriile celule ale creierului animalelor, ghidându-le comportamentul.

Sergiu P. Pasca (@Sergiu_P_Pasca) / Twitter

Cine este Sergiu Pașca, cercetător și savant român

Sergiu Paşca, născut pe 30 ianuarie 1982, este un medic şi om de ştiinţă româno-american, care lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite. Născut la Cluj-Napoca, Sergiu Paşca şi-a petrecut copilăria în Aiud în perioada ultimilor ani ai comunismului din România.

A manifestat un interes deosebit faţă de chimie încă de la o vârstă fragedă şi şi-a amenajat primul laborator ştiinţific la vârsta de 11 ani în subsolul casei părinţilor săi. În ultimul an de liceu, a câştigat un premiu la Olimpiada naţională de chimie, obţinând astfel o bursă şi dreptul de a se înscrie la orice facultate dorea din ţara noastră.

În 2001, s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. În acelaşi timp, a studiat electrofiziologia la Institutul Max Plack pentru Cercetări în domeniul Creierului din Frankfurt. După ce a obţinut diploma de medic în 2007, Sergiu Paşca s-a înscris la studii post-doctorale la Universitatea Stanford în 2009.

La această universitate americană, el a dezvoltat metode pentru a obţine neuroni din celule stem pluripotente induse (iPSC) şi pentru a folosi acele culturi de neuroni cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor maladii cerebrale, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.

Sergiu Paşca a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek.

În 2022, cercetătorul româno-american a susţinut un discurs în cadrul celebrelor conferinţe TED despre ingineria inversată a creierului uman în condiţii de laborator.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel