miercuri, iunie 29, 2022

Undele milimetrice pot fi folosite ca un instrument eficient pentru a ucide peste 99% dintre agenții patogeni de pe diferite suprafețe în două secunde, indică cercetările cercetătorilor de la Universitatea Ariel, potrivit The Jerusalem Post.

O formă specială de radiație, cunoscută sub numele de unde milimetrice, poate ucide 99% din coroana și poliovirusurile de pe suprafețe în două secunde, a arătat o nouă cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea Ariel. Rezultatele pot avea implicații importante asupra modului în care se dezinfectează mediile și echipamentele într-un mod rapid și eficient.

Te-ar mai interesa: Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnulu...

„Laboratorul nostru se concentrează pe sursele de radiații electromagnetice”, a spus prof. Moshe Einat de la Departamentul de Inginerie Electrică și co-autor al studiului publicat recent în jurnalul Environmental Chemistry Letters. „Acest tip de radiație funcționează în regim de unde milimetrice, ceea ce înseamnă că au o lungime de undă de aproximativ trei milimetri. Doar pentru comparație, radiația de la un telefon mobil are o lungime de undă de aproximativ 30 de centimetri și cea de la un cuptor cu microunde de aproximativ 12 centimetri.”

Undele milimetrice au multe aplicații. În domeniul medical, cercetările preliminare au arătat că acestea pot fi foarte eficiente în țintirea tumorilor și uciderea celulelor canceroase. În plus, pot fi folosite pentru a transfera energie și electricitate fără a utiliza fire, precum și în procesul de fabricație a materialelor unice, cum ar fi diamantele sintetice.

Te-ar mai interesa: Iată 3 motive SERIOASE să consumi CITRICE...

„Ei fac ca procesul să meargă mult mai repede decât cele actuale”, a spus Einat.

După ce a izbucnit pandemia de coronavirus, Einat și echipa sa au avut ideea să folosească valurile pentru a ucide virusul și au început să coopereze cu dr. Gabi Gerlitz, biolog molecular.

„Am văzut că radiația ar putea crește temperatura fiolelor și, prin urmare, poate ucide virusul”, a spus Garlitz, autorul principal al studiului.

Te-ar mai interesa: Cât de bune sunt cireșele? Ce spun experții...

Nu se pare că tehnologia poate viza în prezent virusul în corpul uman, „dar poate fi foarte utilă pentru încăperi, echipamente și toate formele de suprafețe care trebuie să fie curate de orice virus și în special coronavirus”, a menționat el.

Potrivit lui Garlitz, marele avantaj oferit de undele milimetrice este că pot dezinfecta o suprafață foarte rapid.

„Alte metode utilizate în prezent în acest scop, cum ar fi radiațiile UV, durează minute și uneori chiar o oră întreagă și, în plus, ar putea fi toxice pentru oameni, ceea ce face ca procesul de dezinfecție să fie foarte nepractic”, a spus el. „Cu tehnica noastră, am curățat aproape 99,9% din virus în două secunde.”

Te-ar mai interesa: Și tu arunci cozile de cireșe? Iată cât de mult gr...

Radiația este, de asemenea, foarte blândă asupra suprafețelor, nici nu le încălzește și nici nu le afectează și, prin urmare, poate fi folosită pe suprafețe delicate precum echipamentele electronice.

Oamenii de știință au încercat, de asemenea, aceeași tehnologie cu poliovirusul și au obținut rezultate similare.

„Am vrut să demonstrăm că metoda funcționează cu viruși în general”, a spus Garlitz.

Te-ar mai interesa: Insectele care terorizează România! Mare atenție...

Pentru viitor, cercetătorii se concentrează pe aplicarea tehnicii de dezinfectare a apei.

„Contaminarea apei este o problemă la nivel mondial”, a spus Garlitz. „Credem că acest lucru ar putea oferi o soluție pentru asta.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private