Sari la conținut

Certificatul verde digital are termen de valabilitate limitat? Ce se va întâmpla din 2022?

certificat digital
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dezvoltarea rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății

În cadrul unui interviu acordat televiziunii române, coordonatorul campaniei de vaccinare a menționat că certificatul verde digital este valabil până în luna iunie 2022  și a precizat că în acest moment nu sunt discuții în România ca doza 3 de vaccin anti-COVID să devină obligatorie, cum sunt în alte state europene.

„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.”

Citeste si:

Șeful campaniei de vaccinare nu a exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit, și a dat exemplul tărilor mai dezvoltate.

„Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că  nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Șeful campaniei de vaccinare a precizat că nu se discută în acest moment despre obligativitatea dozei 3, aceasta este doar ferm recomandată anumitor categorii, și a arătat că aceasta poate fi temporizată pentru persoanele care au trecut prin boală și au și schema de vaccinare completă.

„În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere și de îmbolnăvire, dar și celelalte persoane care au cel puțin șase luni de la momentul vaccinării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.