marți, mai 24, 2022

Cheia unei sănătăți bune: menținerea taliei la mai puțin din jumătate din înălțime. Ce presupune acest lucru.

Măsurarea raportului talie-înălțime în loc de doar IMC poate fi mai utilă, deoarece IMC nu ia în considerare excesul de greutate în jurul abdomenului.

Vrei să menții o sănătate bună și să ții la distanță bolile? Menținerea taliei la mai puțin de jumătate din înălțime ar putea fi cheia, în loc să se măsoare doar indicele de masă corporală (IMC), potrivit experților din Marea Britanie.

Te-ar mai interesa: Simptome de demență: dacă tânjiți după aceste trei...

Acumularea mare de grăsime în jurul taliei, numită „adipozitate centrală”, este o cauză majoră pentru creșterea riscului de:

  • diabet de tip 2,
  • hipertensiune arterială,
  • boli de inimă,
  • accident vascular cerebral.

Cheia unei sănătăți bune: menținerea taliei la mai puțin din jumătate din înălțime

Măsurarea raportului talie-înălțime în loc de doar IMC poate fi mai utilă, deoarece IMC nu ia în considerare excesul de greutate în jurul abdomenului. De asemenea, ele nu sunt exacte la persoanele cu un IMC peste 35, femeile însărcinate sau copiii sub doi ani, a raportat BBC.

De exemplu, dacă ai o înălțime de 1, 75 m, atunci dimensiunea taliei ar trebui să fie mai mică de 87,5 cm, sau jumătate din înălțime, conform noului proiect de ghid de la Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE).

Te-ar mai interesa: Cele 10 sfaturi ale Papei Francisc pentru fericire...

Ghidul a declarat că asiaticii și unele grupuri etnice sunt mai predispuse la adipoziție centrală. Recomandarea sugerează că acești oameni folosesc praguri mai mici ale IMC pentru obezitate pentru a ajuta la prezicerea riscurilor specifice pentru sănătate.

„Explică-le oamenilor că, pentru a-și măsura talia, ar trebui să-și găsească partea de jos a coastelor și partea superioară a șoldurilor, să înfășoare o bandă de măsurare în jurul taliei la jumătatea distanței dintre aceste puncte și să expire în mod natural înainte de a efectua măsurarea”, a spus ghidul NICE.

Te-ar mai interesa: Cum se manifestă hipotiroidismul la copii și cât d...

În timp ce unii experți consideră că încercarea de a găsi „căi noi” de a-i determina pe oameni să se gândească la sănătatea lor nu este dăunătoare, alții au spus că măsurarea taliei nu funcționează pentru persoanele care sunt foarte scunde sau persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care ar putea fi pierdut în înălțime odată cu îmbătrânirea.

Grăsimea de pe abdomen crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli

Dar profesorul Rachel Batterham, consultant în obezitate, diabet și endocrinologie, xonsideră că această măsurătoare trebuie luată în calcul.

Te-ar mai interesa: Panică într-un metrou. Primele imagini de la evacu...

„Raportul talie-înălțime este o măsură simplă, ușor de utilizat, care identifică persoanele care prezintă un risc crescut pentru sănătate și care ar beneficia de sprijin pentru gestionarea greutății pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, a spus Batterham.

„Creșterea grăsimii în abdomen crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli care limitează viața, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă”, a adăugat ea.

Te-ar mai interesa: Profesorul Constantin Dulcan: „Tot ceea ce facem r...

Orientările actualizate au menționat că medicii ar trebui, de asemenea, să ia în considerare utilizarea raportului talie-înălțime la copiii și tinerii cu vârsta peste cinci ani pentru a evalua și prezice riscurile pentru sănătate.

Profesioniștii din domeniul sănătății și publicul pot comenta recomandările propuse în ghid înainte ca acestea să fie publicate în mai, se arată în raport.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private