Sari la conținut

Chisturi pe pancreas: de ce apar și care sunt semnele de alarmă. Netratate pot duce la deces

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Chist pancreatic. Chisturile pancreatice sunt formațiuni anormale, sub forma unor săculeți de lichid la nivelul pancreasului. De cele mai multe ori acestea nu sunt canceroase, însă tot trebuie să faci investigații și să te asiguri că ești bine. Uneori, acestea pot fi maligne, dar există prevenție. 

Medicii atrag atenția că nu trebuie confundat chistul pancreatic cu pseudochistul. Pseudochisturile pancreatice, de exemplu, apar în urma unei pancreatite de la traumatisme la nivelul abdomenului, cum ar fi cele cauzate de un accident de maşină. De asemenea, ele sunt cele mai des întâlnite leziuni chistice pancreatice și afectează mulți oameni anual.

Concret, chisturile pancreatice sunt formațiuni care seamănă cu un săculeț plin de lichid, de regulă omogen. Pseudochistul apare odată cu obstrucția ductelor pancreatice prin stricturi sau calcificări.

Iată care sunt simptomele unui chist pancreatic

Chisturile pancreatice și chiar și pseudochisturi sunt de regulă asimptomatice sau pot produce simptome moderate pănă la simptome severe. De obicei, primele simptome se resimt după un episod de pancreatită. Cele mai comune simptome sunt:

greața,

senzația de vărsătură,

balonarea.

Atenție! Netratate și nediagnosticate la timp, chisturile pancreatice sau  pseudochisturile pot amenința viața celui în cauză.

Cum se stabilește diagnosticul

Pseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat. Deoarece cele mai multe simptome sunt comune multor boli din sfera digestivă și nu numai. De aceea, diagnosticul se stabilește după ce a avut loc o tomografie sau un RMN – rezonanță magnetică nucleară. De ajutor este și ecografia endoscopică. Însă, importantă este analiza lichidului chistic. Acasta poate să spună ce tip de chist există sau dacă este vorba despre un pseudochist.

În ce constă tratamentul:

De cele mai multe ori, pseudochisturi se rezolvă fără tratament. Dar dacă ele ajung să dea simptome, să crească în dimensiune atunci medicul poate să recomande drenajul acestora. În literatura de specialitate există trei procedee de drenaj a  chisturilor pancreatice: drenajul endoscopic, drenajul realizat cu ajutorul unui cateter și cel chirurgical.

Medicii spun că atât chisturile pancreatice cât și pseudochisturile pot fi prevenite prin evitarea apariției pancreatitei. Trebuie să ai un stil de viață sănătos, să nu faci abuz de alcool.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel