marți, iunie 15, 2021

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loma Linda a scos la iveală că există o legătură între tipul dietei şi greutatea corporală, vegetarienii având un indice de masă corporală (IMC)

mai mic decât carnivorii. Interesant e că cercetătorii au observat această asociere, chair dacă ambele grupuri (vegetarienii şi carnivorii) consumau acelaşi număr de calorii.

Studiul publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics se bazează pe date provenite de la cinci gruupuri de oameni: carnivori, semi-vegetarieni (consumă carne ocazional), pesco-vegetarieni (vegetarieni caremănâncă şi peşte), ovo-lacto-vegetarieni (vegetarieni care conumă lactate) şi vegani ( care nu consumă produse de origine animală). Informaţiile au fost colectate în perioada 2002-2007 de la 71.75 femei şi bărbaţi.

Aportul aloric a fost la fel pentru

toate cele cinci grupuri- aproximativ 2.000 de calorii pe zi – excepție făcând semi – vegetarienii , care au consumat 1707 de calorii pe zi .

Cercetatorii au descoperit că media IMC-ului a fost mai mică  în rândul veganilor , în timp ce media cea mai mare a IMC-ului  a fost a celor care consumă carne .

Concentrându-se în special pe problema obezităţii, cercetătorii au descoperit că vegetarienii au avut cel mai mic procent de obezi – doar 9,4% – în timp ce consumatorii de carne au avut cel mai mare procent obezi – 33,3% . Aproximativ 24% din semi – vegetarieni

erau obezi , 17,9% din pesco – vegetarieni erau obezi  şi 16,7% din ovo-lacto-vegetarieni erau obezi .

Chiar dacă aportul de calorii a fost similar pentru toate grupurile, au existat diferențe în cazul tipurilor de nutrienți consumaţi. Consumatorii de carne a avut cel mai mic aport de proteine vegetale, beta-caroten, fibre şi magneziu precum și cel mai mare aport de acizi graşi.

Desigur, dieta nu este singurul factor care influenţează greutatea corporală – studiul nu a examinat și alți factori, cum ar fi mişcarea sau statutul socio-economic . Acesta a aratat doar o asociere

între modele de alimentație și greutate nu o relație cauză -efect

Ultimele stiri

Parteneri