După 50 de ani, am pierdut jumătate din cantitatea de colagen a pielii. Ce mâncăm pentru a suplini carența și a stimula producția naturală

După 50 de ani, am pierdut jumătate din cantitatea de colagen a pielii. Ce mâncăm pentru a suplini carența și a stimula producția naturală
După 50 de ani, am pierdut jumătate din cantitatea de colagen a pielii. Ce mâncăm pentru a suplini carența și a stimula producția naturală

Colagen și tinerețe. Frumusețea vine din interior, la propriu! Și nu vorbim doar de gândire pozitivă și bunătate, ci despre acele componente din alimentație cu efecte pozitive directe asupra pielii, părului și unghiilor noastre.

După vârsta de 35 de ani, colagenul începe să scadă cu 1% pe an, ceea ce înseamnă că la 50 de ani, o femeie a pierdut aproape jumătate din cantitatea sa de colagen din țesuturile dermice.

Principalele zece nutricosmetice, cu rolul lor în fiziologia pielii și a țesuturilor dermice, precum și sursele alimentare din care provin, sunt: colagenul, resveratrolul, acidul hialuronic, coenzima Q10, vitamina E, keratina, ceramidele, peptidele, carotenoizii și polifenolii.

Colagenul este cea mai răspândită proteină din corpul uman și se găsește în cartilagii, ligamente, tendoane, oase și piele. Anumite alimente stimulează producția de colagen în organism!

  • Tonul și somonul ajută întărirea membranelor celulare ale țesutului dermic
  • Legumele verzi, precum spanacul ori varza kale, conțin vitamina C, care stabilizează enzimele vinovate de distrugerea colagenului și protejează împotriva radicalilor liberi care scad nivelul de colagen
  • Legumele roșii – roșiile, ardeii și sfecla roșie – protejează pielea de ultraviolete și cresc nivelul de colagen
  • Proteinele din ouă sunt bogate în colagen și sprijină funcția naturală a acestei substanțe. Vegetarienii le pot înlocui cu nuci, care au cam același rol
  • Legumele portocalii, precum morcovii sau cartofii dulci, regenerează pielea, datorită vitaminei A pe care o conțin.

Resveratrolul

Cunoscut pentru capacitatea sa de a proteja pielea de razele UV și de îmbătrânirea prematură, resveratrolul este, de fapt, un compus antimicrobian vegetal, parte din sistemul de apărare a plantei. Cea mai importantă sursă de resveratrol este vița-de-vie, în special pielița boabelor de strugure. Dar se găsește și în:

  • Dude
  • Alune
  • Struguri negri
  • Coacăze negre
  • Mure
  • Prune

Acidul hialuronic

Se află pe locul 2 în top, tocmai datorită capacității de hidratare a pielii. Plus că este o substanță naturală și sigură pentru organism, deloc toxică și fără riscuri de alergii.

Se găsește în:

  • Kiwi
  • Lămâi
  • Portocale
  • Ananas
  • Struguri
  • Caise
  • Căpșuni
  • Pepene
  • Avocado
  • Rădăcinoase (pătrunjel, conopidă, morcovi, dovlecel, castraveți, broccoli, spanac, roșii, cartofi, sfeclă de zahăr)
  • Pește și uleiuri de pește (ton, macrou, hering sau somon)
160 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox