miercuri, iunie 29, 2022

Consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii. Iată CUM.

Cercetătorii au arătat cum poate crește un consum moderat de ouă cantitatea de metaboliți sănătoși pentru inima din sânge. Un studiu publicat în BMJ sugerează că consumul de până la un ou pe zi poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.

Ouăle sunt o sursă bogată de colesterol alimentar, dar conțin și o varietate de nutrienți esențiali. Există dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă consumul de ouă este benefic sau dăunător sănătății inimii.

Te-ar mai interesa: Speranță pentru persoanele care nu merg. Profesoru...

Consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii. Iată CUM

Un studiu din 2018 publicat în jurnalul Heart, care a inclus aproximativ jumătate de milion de adulți din China, a constatat că cei care au mâncat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au un risc substanțial mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral decât cei care au mâncat ouă mai rar.

Pentru a înțelege mai bine această relație, autorii acestei lucrări au efectuat un studiu pe populație care explorează modul în care consumul de ouă afectează markerii sănătății cardiovasculare din sânge.

„Puține studii au analizat rolul pe care îl joacă metabolismul colesterolului plasmatic în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, așa că am vrut să contribuim la abordarea acestei decalaje”, explică primul autor Lang Pan, MSc la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking, Beijing, China.

Te-ar mai interesa: Previziunile astrologului: ”Luna iulie dă tonul pe...

Pan și echipa au selectat 4.778 de participanți de la China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 aveau o boală cardiovasculară și 1.377 nu. Ei au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară țintită pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă prelevate din sângele participanților.

Dintre acești metaboliți, au identificat 24 care au fost asociați cu nivelurile auto-raportate de consum de ouă. Analizele lor au arătat că persoanele care au mâncat o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine ​​​​în sânge numită apolipoproteină A1 – un element de bază al lipoproteinei de înaltă densitate (HDL), cunoscută și sub denumirea de „lipoproteină bună”.

Te-ar mai interesa: Un medic explică de ce nu trebuie sărutați morții....

Acești indivizi aveau în special molecule HDL mai mari în sânge, care ajută la curățarea colesterolului din vasele de sânge și protejează astfel împotriva blocajelor care pot duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Sunt necesare mai multe studii

Cercetătorii au identificat în continuare 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. Ei au descoperit că participanții care au mâncat mai puține ouă au avut niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai mari de dăunători în sânge, în comparație cu cei care au mâncat ouă mai regulat.

Te-ar mai interesa: Iată 3 motive SERIOASE să consumi CITRICE...

„Rezultatele noastre oferă o potențială explicație a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, spune autorul Canqing Yu, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking.

„Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile cauzale pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare.”

Te-ar mai interesa: Doliu în televiziune. O celebră prezentatoare s-a ...

„Acest studiu poate avea, de asemenea, implicații pentru ghidurile alimentare naționale din China”, adaugă autorul principal Liming Li, profesor distins Boya la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking.

„Regulile actuale de sănătate din China sugerează să mănânci un ou pe zi, dar datele indică faptul că consumul mediu este mai mic decât acesta. Munca noastră evidențiază necesitatea mai multor strategii pentru a încuraja consumul moderat de ouă în rândul populației, pentru a ajuta la scăderea riscului general de boli cardiovasculare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private