Sari la conținut

Contracepția locală detronează ”pilula”. De ce sunt mai bune capsulele vaginale

Aura de legendă ţesută, de mai bine de cinci decenii, în jurul anticoncepţionalelor orale (numite generic ”pilula”) începe să se risipească: nu sunt nici atât de sigure, nici atât de inofensive pe cât se credea. Au numeroase efecte secundare, din cauza cărora nu reuşesc să protejeze întotdeauna sănătatea şi/sau feminitatea. Avem nevoie de o altă metodă de prevenire a sarcinilor nedorite, cum ar fi utilizarea contracepției locale. În mod firesc, specialiştii optează pentru alternativa eficientă şi sigură a ”pilulei”: cum ar fi metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, si spermicidele.

  • Ce riscuri implică utilizarea „pilulei”

Administrarea ”pilulei” are multe efecte secundare: sângerare intermenstruală, amenoree (lipsa menstruaţiei) postmedicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, infecţii vaginale, dureri de cap, secreţii la nivelul sânilor, eritem, urticarie, disconfort al corneei (în cazul purtătoarelor de lentile de contact), retenţie de lichide şi implicit modificări ale greutăţii corporale… Plus necazuri în relaţia de cuplu: contact sexual dureros, orgasm de intensitate redusă (sau ”dat dispărut”, pur şi simplu), libidou în scădere. Şi, ca şi cum lista efectelor secundare nu ar fi destul de lungă, cele mai recente studii anunţă şi o rată semnificativ mai mare de decese prin infarct cardiac şi hemoragii cerebrale în rândurile femeilor care folosesc contracepţia orală, comparativ cu cele care o evită!

Va propun sa discutam despre beneficiile contracepției locale, metoda contraceptiva ale cărei beneficii sunt sintetizate mai jos, cum ar fi Pharmatex capsule si crema vaginala – anticoncepţional local (clorura de benzalconiu), si Contracept M ovule, medicament generic, anticoncepţional local (clorura de benzalconiu).

Concret, capsulele si crema vaginala cu clorura de benzalconiu, reprezintă in general o metoda eficienta si sigura, daca este folosita corect si constant si in plus sunt compatibile cu toate situaţiile în care au contraindicaţii atât contracepţia orală, cât şi dispozitivele intrauterine: pot avea deplină încredere în ele şi femeile trecute de 35 de ani, şi cele care au născut de curând, cele care alăptează sau sunt în perioada de premenopauză, cele care fumează, au hipertensiune arterială, hepatită sau diabet, cancer mamar sau de col uterin. Singura contraindicație este cea legata de hipersensibilitatea la substanța activa – clorura de benzalconiu.

Încă două note bune pentru utilizarea contracepției locale cu capsulele si crema vaginala:

  • clorură de benzalconiu este un spermicid şi un antiseptic totodată. Deci previne sarcinile nedorite şi, concomitent, s-a dovedit ca distruge in vitro o serie de agenţi infecţioşi responsabili pentru bolile cu transmitere pe cale sexuală: gonococi, chlamydii, herpes virus tip 2, HIV, Trichomonas vaginalis, stafilococul auriu.
  • Pot fi utilizate, de asemenea, în cazul în care există o contraindicaţie (temporară sau definitivă) a contracepţiei orale sau a unui dispozitiv uterin, dar şi în cazul contracepţiei locale prin obturator vaginal (diafragmă) sau sterilet (în special atunci când se administrează concomitent unele medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene).
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel