Sari la conținut

Cum a apărut atât de repede un vaccin anti-covid? Dr. Paraschiva Postolache: „Să dispară ideea că ne introduce CIP-uri și alte lucruri. E un vaccin realizat print-o tehnică nouă la care se lucrează de mulți ani”

vaccin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum a apărut atât de repede un vaccin anti-covid? Dr. Paraschiva Postolache: „Să dispară ideea că ne introduce CIP-uri și alte lucruri. E un vaccin realizat print-o tehnică nouă la care se lucrează de mulți ani”.

Vaccinurile funcționează prin imitarea unui agent infecțios (viruși, bacterii sau alte microorganisme) care poatr provoca o boală. Acest lucru „învață” sistemul nostru imunitar să răspundă rapid și eficient împotriva acestuia.

În mod tradițional, vaccinurile funcționează prin introducerea unei forme slăbite a unui agent infecțios care permite sistemului nostru imunitar să-și construiască o amintire. În acest fel, sistemul nostru imunitar îl poate recunoaște și combate rapid înainte de a ne îmbolnăvi. În așa mod au fost concepute unele dintre vaccinurile împotriva COVID-19.

Alte vaccinuri împotriva COVID-19 au fost dezvoltate folosind noi abordări, care sunt numite vaccinuri cu ARN mesager sau ARNm. În loc să introducă antigene (o substanță care determină sistemul imunitar să producă anticorpi), vaccinurile ARNm oferă corpului nostru codul genetic de care are nevoie pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă antigenul însuși. Tehnologia vaccinului ARNm a fost studiată de câteva decenii. Nu conține virusul viu și nu interferează cu ADN-ul uman.

 

Conf dr Paraschiva Postolache: Sechele și reabilitare după COVID-19. Academia de Sănătate | DCMedical.ro

Cum a apărut atât de repede un vaccin anti-covid? Dr. Paraschiva Postolache: „Să dispară ideea că ne introduce CIP-uri și alte lucruri. E un vaccin realizat print-o tehnică nouă la care se lucrează de mulți ani”

După apariția vaccinului anti-covid, oamenii au vrut să știe cum a fost posibilă apariția acestui ser într-un scurt atât de timp. Reprezentanții Ro Vaccinare, oferă răspunsul la această întrebare, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, prin glasul prof. dr. Paraschiva Postolache, de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași.

„Mi-am pus un semn de întrebare, cum a apărut atât de repede un vaccin.

Știm cu toții ce s-a vehiculat prin țară legat de vaccinare, dar eu recomand tuturor pacienților să se vaccineze, pentru că e clar că vaccinul care s-a făcut nu are cum să acopere toate celelalte tulpini, la fel ca la vaccinarea anti-gripală. Vaccinul a fost obținut prin altă tehnică, s-a obținut pentru o anumită tulpină, nu are cum să acopere toate tulpinile.

Dar oricum, ceea ce am observat, că la ultima tulpină, la Omicron, toți pacienții care au fost vaccinați au făcut forme foarte ușoare, mulți dintre ei nici nu au știut, li s-a înfundat doar puțin nasul, au tușit un pic și s-au simțit mai obosiți.

Ceilalți au prezentat durere de cap, cefalee atât de puternică și practic niciunul nu a știut să ne descrie. Ne-au zis doar: în viața mea nu am avut o durere de cap așa ca acum, nu știu să o descriu.

Ce este bine este că post-COVID, pacienții nu s-au mai plâns, doar într-un procent foarte mic s-au plâns de cefalee. Deci sigur că vaccinarea este benefică și o recomand acum pentru că la recomandările pe care le ofer pacienților, pe lângă vaccinarea anti-gripală, anti-pneumococică și chiar le dau rețetă să-ți facă vaccinul.

Vaccinarea trebuie obligatorie la toată lumea, pentru a ne crește imunitatea și față de acest virus.

Chiar dacă vaccinul creat inițial nu acoperea toate tulpinile, că nu aveau de unde să știe specialiștii ce alte tulpini vor mai apărea. Am pe cineva apropiat care mi-a zis: Am făcut toate dozele și am făcut COVID cu toate formele și toată familia a făcut, dar toate formele pe care le-am avut au fost aproape imperceptibile, ne-am văzut fiecare de treaba noastră, au fost forme foarte ușoare.

Deci recomand vaccinarea tuturor pacienților chiar dacă există tot felul de discuții. M-am interesat și eu, pentru că și eu mi-am pus un semn de întrebare, cum a apărut atât de repede un vaccin, dar am apelat la specialiști și răspunsul a fost: Da, noi lucrăm de foarte mulți ani la producerea vaccinului prin această tehnică și odată cu pandemia ne-am mobilizat forțele umane și financiare și de aceea a apărut acest vaccin atât de repede.

Iar această tehnică este una mult mai bună, nu e ca cea cu virus viu atenuat. Deci să dispară ideea că ne introduce CIP-uri și alte lucruri.

E un vaccin realizat print-o tehnică nouă la care se lucrează de mulți ani, cu efecte extrem de benefice la toți pacienții, inclusiv la cei cu afecțiuni cronice”, a explicat prof. dr. Paraschiva Postolache, de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, medic primar pneumolog și specialist în medicină fizică și reabilitare, într-un interviu pentru DCMedical, preluat de Ro Vaccinare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel