Categories: Ştiri sănătate

Cum îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile generate de efectele negative ale pandemiei?

În contextul pandemic actual, majoritatea restricțiilor și măsurilor impuse pentru a diminua răspândirea virusului afectează sănătatea mintală a copiilor și adolescenților. Specialiștii le recomandă părinților să își susțină copiii, în special din punct de vedere emoțional, în aceste vremuri grele. Cum îți poți ajuta copilul să își gestioneze emoțiile generate de efectele negative ale pandemiei?

În izolare, tinerii sunt predispuși să internalizeze ideile și comportamentele văzute la adulții cu care locuiesc. Deoarece legăturile cu prietenii au fost tot mai restrânse în timpul pandemiei, din cauza restricțiilor, aceștia au dezvoltat anumite probleme emoționale. Acestea includ o lipsă de motivație, negativitate, sau simpla schimbare a comportamentului obișnuit. Pentru tinerii introvertiți, mult mai vulnerabili, unele emoții se pot transforma în adevărate pericole. Cum se manifestă efectele negative ale pandemiei asupra tinerilor și cum îi poți ajuta să își gstioneze emoțiile?

„Pericolul este ca nivelul de anixetate și de stres pe care le retrăiesc copiii să crească foarte, foarte mult și asta să se vadă în tiparele lor comportamentale, să se implice într-o serie de acțiuni nesănătoase. Din păcate, sau din fericire, copiii preiau foarrte multe dintre comportamentele adulților. Dacă un bunic, bunică, un părinte se îngrijorează foarte mult, toate aceste lucruri îl vor afecta pe cel mic. Mintea lui va fi puternic influențată de ce aude și ce vede”, explică Gáspár György, psiholog, conform Digi24.

De aceea, adulții sunt sfătuiți să adopte o altă atitudine față de ceea ce se întâmplă. Cu toate că efectele negative ale pandemiei sunt resimțite de întreaga familie, copilul are nevoie de siguranța părinților și de o gândire pozitivă.

„Familiile în care există un nivel de inteligență emoțională, în care cumva se vorbește despre dificultăți, dar într-o manieră sănătoasă – ne îngrijorăm cu toții, dar nu e o catastrofă – acestea sunt familiile care le oferă copiilor o manieră sănătoasă de exprimare a emoțiilor, le oferă și suport: Văd că tatălui meu îi este greu, dar mă și pot baza pe el, pentru că pare să aibă suficient de multă încredere în resursele, abilitățile lui. Copiii au nevoie de modele cât mai sănătoase în jurul lor, de adulți care să nu fugă de emoții, dar care nici să nu se lase copleșiți”, afirmă psihologul, citat de Digi24.

 

Recent Posts

Insulina: rolul vital pe care îl joacă în organism

Suplimentul de insulină - o versiune fabricată a hormonului produs în mod natural de celulele…

9 minute ago

Gândirea negativă dăunează grav sănătății. Află ce boli pot provoca gândurile negre și emoțiile negative

Gândirea negativă nu îți afectează doar starea de spirit. Din păcate gândurile negre și modul…

29 de minute ago

Horoscop 7 mai. Leii să țină de bani, iar Scorpionii să-și păstreze calmul

Horoscop 7 mai 2024. Gemenii, Balanțele, Vărsătorii și Peștii vor avea parte de schimbări neașteptate…

49 de minute ago

Tulburări de învățare care pot fi asociate cu dislexia. De ce unii copii nu pot să citească, iar alții nu pot scrie sau calcula corect

Tulburări de învățare. Dislexia este observată în general în rândul copiilor, dar trebuie reținut faptul…

o oră ago

Horoscop Minerva până pe 15 mai. Zodiile care vor străluci și vor avea un succes remarcabil

Minerva a realizat previziunile astrale până pe data de 15 mai, analizând aspectele prin care…

o oră ago

2.500.000 de pensionari vor primi pensia pe iunie cu o întârziere de 42 de zile. Data la care vor primi pensia pentru iunie!

Sumele necesare pentru plata pensiilor înaintea Sărbătorilor Pascale au fost transferate, de către Casa Naţională…

2 ore ago

Citeste si: