Sari la conținut

Cum ne îmbolnăvesc roşiile? Un expert român dă semnalul de alarmă

rosii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu și vitamina K. Cu un conţinut de 95 % apă și 5 % carbohidrați și fibre, roșiile conțin în medie doar 18 calorii. Tomatele oferă rapid senzația de sațietate şi ajută la scăderea în greutate.

Roșiile sunt extrem de populare datorită gustului lor delicios și a versatilității în diverse preparate culinare. Totuși, consumul de roșii poate aduce și riscuri pentru sănătate.

Cu aproximativ 4.000 de soiuri disponibile în întreaga lume, aceste plante, care cresc în climate temperate și pot ajunge la o înălțime de până la trei metri, sunt relativ ușor de cultivat, având nevoie în principal de lumină. Totuși, consumul de roșii poate aduce și riscuri pentru sănătate, dacă nu sunt respectate anumite condiții de cultivare și manipulare.

Specialiștii atrag atenția asupra mai multor probleme care pot apărea cu roșiile, în special cele cu miez lemnos și verde. Potrivit lui Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, acest miez verde poate indica o acumulare ridicată de solanină, o toxină naturală din familia solanaceelor, din care face parte și roșia.

Solanina, deși prezentă în cantități mici în mod natural, poate deveni periculoasă dacă roșiile sunt supuse unor condiții necorespunzătoare de creștere sau sunt cultivate folosind practici care favorizează acumularea acesteia.

„Nu sunt bune pentru consum pentru că tomata aparține familiei solanacee, iar frunza este toxică. Cepul acela lemnos este cu conținut ridicat în solanină, o otravă naturală pe care o are planta, iar dacă acest miez verde este prezent în roșie, există riscul ca aceasta să fie nesigură pentru consum”, a spus specialistul pentru csid.ro.

Roșiile cu miez verde sau lemnos, cele mai toxice

Un alt risc major asociat cu roșiile este utilizarea substanțelor chimice pentru a accelera procesul de coacere. Substanțe precum Ethrel și 2,4-D, inițial utilizate ca erbicide, sunt aplicate pentru a grăbi maturarea roșiilor, dar acestea pot lăsa reziduuri nocive în fruct. Aceste substanțe pot bloca alimentarea cu nutrienți a plantei, rezultând în roșii care, deși arată bine la exterior, pot fi periculoase pentru consum.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Vorbim de un hibrid sau un soi care are această caracteristică, nu este aclimatizat corespunzător, practic este creat pentru productivitate și fermitate, dar are acel cep lemnos”, a mai adăugat Costel Vînătoru.

De asemenea, roșiile pot cauza reacții adverse la anumite persoane, cum ar fi alergii severe din cauza histaminei conținute sau agravarea simptomelor pentru cei cu afecțiuni renale și sindromul intestinului iritabil.

Este important să fim conștienți de riscurile asociate cu consumul de roșii și să optăm pentru variante sigure, preferabil de la producători locali sau certificați organic. Verificarea atentă a roșiilor pentru semne de miez verde sau lemnos și evitarea consumului lor în asemenea condiții poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel