marți, iunie 15, 2021

 

După ce au evaluat capacităţile cognitive ale unui eşantion de 1625 de persoane care aveau în jur de 69 de ani, cercetătorii au descoperit un nou risc asociat virusului herpes simplex 1, cel care

provoacă herpesul la gură şi buze.

Participanţii au fost supuşi şi unor analize de sânge pentru a identifica cinci infecţii foarte răspândite – herpesul oral şi genital, citomegalovirus, forma respiratorie a chlamidiei şi Helicobacter pylori.

Potrivit rezultatelor, persoanele care prezentau un nivel mai mare al infecţiei în sânge erau mai predispuse problemelor de memorie şi cogniţie.

„Am descoperit o legătură mai mare între virus şi efectele cognitive în rândul femeilor, a persoanelor cu un nivel mic de educaţie şi, mai ales, în rândul persoanelor care nu fac sport. Deşi această

legătură necesită mai mult studiu, rezultatele cercetării noastre ar putea conduce la noi metode de identificare a persoanelor care prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive, permiţându-ne să găsim metode prin care să reducem acest risc. De exemplu, am descoperit că persoanele care fac sport şi care s-au vaccinat în copilărie împotriva virusurilor prezentau un risc mai scăzut de a avea probleme cu memoria la vârsta a treia ”, a explicat doctorul Mira Katan de la Columbia University Medical Centre, coordonatorul acestui studiu.

Această cercetare vine la scurt timp după

un alt studiu care sugera că persoanele care fac mişcare de cel puţin patru ori pe săptămână începând din copilărie îşi îmbunătăţesc capacităţile mentale la vârste adulte cu până la o treime, amânând totodată apariţia demenţei. Deşi toţi adulţii suferă de un declin mintal pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii de ştiinţă de la King’s College London au descoperit că exerciţiul regulat protejează creierul.

 

Ultimele stiri

Parteneri