luni, martie 27, 2023

Cariile dentare reprezintă cea mai răspândită afecțiune cronică în rândul celor mici, până la vârsta de patru ani 1 din 4 copii prezentând cel puțin o carie a dinților de lapte

Asta în vreme ce 21% dintre copiii cu vârste cuprinse între șase și 11 ani și-au pierdut deja un dinte permanent din același motiv. Cu toate acestea, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că dezvoltarea cariei la copii poate fi ușor prevenită, atât prin anumite măsuri la domiciliu, cât și cu ajutorul medicului specialist.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic terci de ovăz? ...

Deși poate că nu par probleme foarte serioase la prima vedere, cariile care nu sunt tratate sau gestionate corect au potențialul de a duce la complicații mai grave, care ar putea afecta dezvoltarea vorbirii, învățarea, alimentația, pe lângă disconfortul creat de durerea și infecția asociate cu această afecțiune.

Prevenirea aparitiei lor este, cu siguranta, de preferat in locul tratarii, si poate fi obtinuta prin urmatoarele masuri

Fluorizare

Deși administrarea de fluor pe cale generală este controversată din cauza efectelor secundare pe termen lung încă insuficient studiate, aplicările de geluri de fluorizare în cabinetul stomatologic o dată sau de două ori pe an ajută la întărirea smalțului copiilor.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

“Cu această ocazie se poate face și o igienizare profesională, iar copilul primește sfaturi profesionale de îngrijire dentară. În plus, va avea loc și controlul stomatologic periodic în cadrul căruia medicul poate evalua starea sănătății orale a celui mic, recomandând un plan de tratament în situația în care sunt identificate probleme”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Te-ar mai interesa: Cum ne afectează stresul sănătatea mintală. Medic:...

Aplicarea de paste remineralizante cu calciu

Acestea nu sunt paste de spălat pe dinți, ci se aplică pe suprafața dinților, mai ales în zonele cu demineralizare, pentru ca acestea să tragă calciu și să repare măcar parțial defectele produse în smalț de acțiunea acizilor din alimentație sau a celor produși de bacterii.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor

În funcție de vârsta copilului și evaluarea riscului de carie, medicul stomatolog poate recomanda această procedură pe molarii de 6 ani, dar poate fi aplicată și pe molarii de lapte, până când copilul învață să-și îngrijească corect dinții.

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

“Sigilarea nu presupune folosirea frezei, ci doar umplerea șanțurilor adânci ale dinților cu compozit (material de plombă), cu scopul de a împiedica pătrunderea alimentelor în aceste șanțuri și, implicit, apariția cariei”, explică specialistul ortodont.

Igienizarea corectă a dinților

Dacă metodele enumerate mai înainte protejează, în principal, suprafețele vizibile ale dinților, folosirea aței dentare la copil, ajutat de către părinte, previne apariția cariilor interdentare, mult mai frecvente decât celelalte tipuri de carie. Pentru a putea fi manevrată mai ușor de către copii, care nu au o manualitate foarte bună, există ață dentară pe un suport de plastic, ca o praștie, foarte ușor de folosit.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

Îndreptarea dinților prin tratament ortodontic

Oricâte eforturi ar depune copilul pentru curățarea corectă a dinților, chiar și cu ajutorul părintelui, înghesuirea dentară împiedică periuță dentară să pătrundă pe toate suprafețele dentare, iar căria devine aproape inevitabilă. Alinierea dinților prin intermediul aparatului dentar va ajuta la protejarea lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private