Sari la conținut

Cum să îți cureți corect urechile? De e nu ar trebui să folosiți bețișoare cu vată? Ce este recomandat?

Ceara din urechi este formată dintr-o acumulare de celule moarte ale pielii și alte substanțe din canalul urechii și vă poate bloca urechea, oferindu-vă o senzație inconfortabilă. Dar care este modalitatea corectă de a ne curăța urechile?

Ceara este o substanță naturală care se acumulează în interiorul canalului urechii în timp. În ciuda consistenței sale groase și cerate, profesioniștii din domeniul sănătății insistă asupra faptului că ceara ar trebui lăsată neatinsă, cu excepția cazului în care vă cauzează probleme cu auzul. Când ceara se acumulează și nu iese singură din canalul urechii, ar putea fi timpul să o curățați singur – dar care este modalitatea corectă de a o face?

Din ce este făcută ceara de urechi?

În ciuda numelui său, ceara de urechi nu este deloc ceară.

Această substanță groasă cu tonuri galbene este alcătuită din celule moarte ale pielii de la ureche amestecate cu murdărie și resturi de zi cu zi.

Ceara din urechi este formată din celule moarte ale pielii, din păr și din secrețiile glandelor ceruminoase și sebacee ale canalului auditiv extern. Componentele principale ale cerumenului sunt acizii grași cu lanț lung, atât saturați cât și nesaturați, colesterolul, sculaneul și alcoolii. Excesul sau acumularea de ceară la nivelul urechii pot determina compresie pe timpan, pot bloca canalul auditiv extern și pot cauza chiar pierderea auzului.

Cum curățați ceara din urechi?

Curățarea cerumei din urechi nu ar trebui să se facă niciodată folosind vată, deoarece poate agrava canalul urechii și poate provoca mai mult rău decât bine.

În timp ce folosirea unui bețișor cu vată pentru urechi pentru a curăța ceara poate satisface terminațiile nervoase din ureche, există trei motive principale pentru care ar trebui să evitați utilizarea acestor  mici ustensile de bumbac:

  • Ai putea introduce ceara mai departe în timpan
  • Perforarea timpanului poate duce la o spargere a timpanului [sau o infecție a urechii]
  • Împingerea cerii mai mult în ureche poate face ca aceasta să se întărească și să blocheze canalul urechii

Curățarea regulată a cerumenului nu este necesară, deoarece oferă o barieră de protecție pentru timpan, folosind proprietăți antibacteriene pentru a prinde murdăria și praful în canalul urechii și pentru a evita deteriorarea tamburului.

Printre funcțiile cerumenului se numără:

  • Lubrifierea canalului auditiv extern și protecția împotriva apei
  • Proprietățile lubrifiante se datorează conținutului crescut de lipide din sebumul produs de glandele sebacee. În forma umedă de ceară, aceste lipide conțin colesterol, scualen, alcooli și acizi grași cu lanț lung.
  • Protecția împotriva substanțelor străine, spre exemplu fungi, bacterii, praf
  • Proprietățile antibacteriene

Soluția naturală cu bicarbonat de sodiu

Proprietățile unice ale bicarbonatului de sodiu facilitează curățarea urechilor, înmoaie cerumenul și oferă protecție împotriva microorganismelor.

Ingrediente

  • 1 linguriță (5 g) de bicarbonat de sodiu
  • ½ cană (125 ml) de apă

Cum se procedează?

  • Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o jumătate de cană de apă caldă. Agită bine și aplică câteva picături din această soluție în ambele urechi.
  • Lasă remediul să acționeze câteva minute, apoi îndepărtează reziduurile cu o cârpă uscată și moale.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel