joi, februarie 9, 2023

Frăguța, puțin mai mare decât un bob de mazăre, mult mai aromată decât căpșuna, este cunoscută pentru virtuțile vindecătoare încă din antichitate, când medicii romani o recomandau pentru reîntinerirea și purificarea organismului.

Fragul de pădure (Fragaria vesca), denumit popular frăguță, frag iepuresc, buruiană de fragi, afrange, franză, pomiță, vărăguță, căpșună de pădure, este o plantă perenă ce aparține de familia rozaceelor. Prezintă un rizom și stoloni. Înălțimea fragului este redusă (până la maximum 20 cm). Frunzele îi sunt, întotdeauna, trifoliate. Majoritatea speciilor de fragi au o mare perioadă de înflorire (mai — iunie) , după cum se menționează pe site-ul ceai-verde.com. Florile sunt mici, albe, plăcut mirositoare. Fructele, comestibile, sunt mici, conice, roșii sau albicioase. Când sunt coapte, fructele au gust dulce-acrișor și o aromă specifică.

Te-ar mai interesa: O legendă a muzicii populare considerată „Tezaur u...

Crește în pădurile de foioase și conifere din Europa și Asia. La noi în țară, frăguțele cresc prin fânețe, pe pajiști, prin poieni, la marginea pădurilor, în tufărișuri, fiind răspândite din zonele joase și până în zonele montane. Preferă solurile bogate în humus și nutrienți, umede dar și însorite.

Fructele conțin mucilagii, pectine, glucide, vitaminele A, B1, B2, PP și C, acid salicilic, antocianidina, protide, lipide, acizi organici, săruri minerale de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, potrivit www.plantedevis.ro. Frunzele conțin taninuri elagice, fragarol, cvercetol, cvercitrina, citrol, saruri minerale, ulei volatil, zaharuri, vitamina C, acizi organici (citric, malic).

Te-ar mai interesa: ȘOC DE PROPORȚII ÎN PRO TV! Jurnalist celebru anch...

Fructele sunt folosite pentru prepararea gemului, dulceții sau lichiorului, toate considerate delicatese.

În medicina populară, fragul de pădure este considerat o plantă medicinală, frunzele sale fiind apreciate pentru conținutul bogat de vitamina C și tanin. De la fragi se utilizează fructele și frunzele, sub formă de ceai, uscate și amestecate în proporții egale. Rizomii sunt folosiți sub formă de praf. Proprietăți medicinale au și rădăcinile. Preparatele care se obțin din frunzele și rădăcinile fragului sunt: decoctul — cel mai des folosit, infuzia și cataplasmele.

Te-ar mai interesa: Condimentul anti-cancer care ajută la eliminarea g...

Cura cu fructe proaspete sau cu suc este benefică în caz de astenie, anemie, reumatism degenerativ, gută, constipație, febră, afecțiuni renale, circulatorii și dermatologice, precum și hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, afecțiuni hepato-biliare. Datorită conținutului de vitamina C stimulează pofta de mâncare.

Sucul de frăguțe are efect terapeutic de excepție, el fiind recomandat, mai ales, în bolile de ficat. Acesta stimulează activitatea ficatului și îl drenează, favorizând regenerarea celulei hepatice, potrivit www.terapiinaturiste.ro

Te-ar mai interesa: Primele cuvinte ale Ecaterinei, fetița preotului N...

Sucul din fructe ajută la degerături, la îndepărtarea pietrei de pe dinți, alungă durerile de dinți și mirosul fetid al respirației.

Preparatele de frunze de frag sunt astringente și dezinfectante, fiind utile în tratamentul inflamațiilor gastro-intestinale și al mucoasei bucale.

În cazuri de diaree, frunzele sunt un bun remediu deoarece au un conținut mare de tanin, fiind recomandate și în combaterea viermilor intestinali.

Te-ar mai interesa: Medicul Radu Zamfir: Acestea sunt simptomele cance...

Pulpa fructelor, sub formă de piure, poate fi folosită în cosmetică ca măști pentru prevenirea apariției ridurilor, împrospătarea și strălucirea tenului, potrivit www.agrofm.ro. Frecarea pistruilor cu suc de fragi, poate duce la dispariția acestora. Metoda este eficientă și în cazul petelor solare. Datorită efectului diuretic, fructele consumate favorizează eliminarea toxinelor din organism, fiind utile și în tratamentul eczemelor și a altor afecțiuni dermatologice. Un tonic făcut din frunze de frag calmează inflamațiile pielii și ochilor.

Ceaiul din frăguțe și frunze ajută la curățarea rinichilor și la cicatrizarea leziunilor interne.

Ca și în cazul căpșunii, fragul de pădure poate produce la unele persoane reacții adverse. Se recomandă precauție în folosirea preparatelor obținute din această plantă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private