Sari la conținut

De ce este 11 decembrie cea mai comună zi pentru despărțiri: explicația psihologilor

De ce este 11 decembrie cea mai comună zi pentru despărțiri: explicația psihologilor

Crăciunul nu e doar cea mai îndrăgită sărbătoare din an, perioada cadourilor, a familiei, a dragostei. Se pare că sezonul sărbătorilor de iarnă este, de asemenea, cea mai comună perioadă a anului în care relațiile tind să se destrame.

De ce este 11 decembrie cea mai comună zi pentru despărțiri

Despărțirile sunt o parte inevitabilă a vieții, dar conform statisticilor, există o anumită zi care este cea mai proastă pentru rupturi de relație. După ce au analizat postările de pe rețelele sociale care detaliază despărțirile, experții în date susțin că 11 decembrie este cea mai obișnuită zi în care cuplurile își renunță.

Cercetările au descoperit că 11 decembrie este o dată acceptabilă pentru a rupe inima cuiva, deoarece este „aproape, dar nu prea aproape” de Crăciun.

Potrivit Sydney Morning Herald, perioada Crăciunului obligă unele cupluri să reflecteze asupra anului și să-și dea seama că problemele lor încă nu au fost rezolvate.

„Cred că, la sfârșitul anului, cuplurile se despart pentru că presupun că problemele de bază pe care le-au avut în relația lor ar fi fost rezolvate până acum și le este teamă să poarte aceleași probleme într-un an nou”, a declarat expertul în întâlniri Renee Slansky, potrivit sursa citată.

„Avem tendința de a folosi această perioadă a anului pentru a reflecta și a ne întreba ce ne dorim cu adevărat și ce nu funcționează și apoi să luăm decizii pentru a continua sau a termina.”

Stresul și oferirea cadourilor sunt de vină

Psihologul Marny Lishman a oferit și o perspectivă asupra motivului pentru care ziua de 11 decembrie a fost numită „ziua despărțirii”, explicând că perioada aglomerată a anului pune multă presiune asupra cuplurilor.

„În multe cazuri, oamenii pot deveni destul de copleșiți, ceea ce poate duce la sentimente de stres”, a declarat Lishman pentru ziar. „Și atunci când oamenii sunt stresați, pot deveni deconectați, iritabili și nefericiți”.

Stresul oferit de cadouri poate provoca, de asemenea, explozia relațiilor în săptămânile premergătoare Crăciunului.

Dr. Dorree Lynn a declarat pentru ABC News că petrecerea Crăciunului împreună este o experiență „intima” pentru cupluri, iar cei care nu vor merge departe au tendința de a realiza acest lucru în jurul datei de 11 decembrie.

„Dacă nu ești sigur, mai ales dacă nu te-ai întâlnit de câțiva ani, mulți oameni au probleme legate de oferirea de cadouri și cât de intim este oferirea de cadouri”, a explicat Lynn.

„Se sperie pentru că nu vor să pună presiune pe cealaltă persoană, dar, pe de altă parte, nu vor să se simtă ca un prost care dă ceva și nu primește nimic înapoi”.

Un sondaj din Marea Britanie a constatat, de asemenea, că majoritatea oamenilor cred că ultima zi acceptabilă înainte de Crăciun pentru a iniția o despărțire este 6 decembrie.

În afară de această dată, cuplurile au găsit următorul moment optim pentru a se despărți este mijlocul lunii martie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel