Sari la conținut

De ce sunt bananele considerate un aliment de bază și cu ce se deosebesc de celelalte fructe

beneficii banane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile bananelor pentru inima

Bananele au mutiple beneficii pentru sănătate, fiind chiar un aliment de bază pentru anumite populații. Dr. Mihaela Bilic susține că bananele sunt bune pentru digestie și inimă, și nu ar trebui să le evităm de teamă că îngrașă. Pentru că au mai puține calorii decât am crede. 

Iată ce spune cunoscutul nutriționist despre aceste fructe delicioase.

”Banana. E mai putin important daca a fost Alexandru cel Mare sau Marco Polo cel care a adus bananele in Europa. Important este ca banana e mai mult decat un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane ce traiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, dupa citrice, ca si volum de consum mondial.

Are mai puține calorii decât o felie de pâine

De ce trebuie sa ne reîmprietenim cu banana, dupa ce am acuzat-o că îngrașă? In primul rand pentru că banana are 100 calorii, adica putin mai mult decat o felie de pâine. Apoi pentru ca e alcalină si nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor.

O banana de 120g are 25g glucide, dar cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Si mai important este continutul mare de potasiu (310mg/100g), magneziu si fier, esentiale pentru buna functionare a sistemului cardiovascular, muscular, digestiv si urinar.

Banana este fructul care contine triptofan natural, cu efect de linistire si stare de bine la nivel central. Asocierea cu vit. B ajuta la cresterea sintezei de serotonină, dar si la conversia glucidelor in glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge.

Cum trebuie să fie bananele înainte de consum

Tot banana este fructul cel mai usor de digerat, nu da alergii, prin urmare e optiunea ideala in diversificarea alimentatiei la sugari, gustarea perfectă pentru copii si alimentul de bază pentru sportivi.

Cum trebuie să fie o banană? Coaptă nici prea mult nici prea putin, cu extremitațile verzi si mijlocul galben. Dar si banana necoaptă (verde) are un rol benefic in caz de diaree- amidonul pe care il contine are efect prebiotic si restabileste echilibrul intestinal.

Concluzia? Banana e recomandată în orice situație, chiar si în post sau pentru cei care țin dietă- o banană e bună și pentru foame și pentru energie și pentru liniștire”, conchide medicul Mihaela Bilic.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel