Sari la conținut

Definiția embrionului uman trebuie schimbată, pe motive etice, susțin oamenii de știință

Embrion uman
Sursa foto: sanoteca.md
Definitia embrionului trebuie schimbata, spun oamenii de stiinta

Definiția embrionului uman trebuie schimbată, pe motive etice. Un grup de cercetători a sugerat că definiția embrionului uman trebuie actualizată.

Evoluțiile recente au demonstrat că celulele stem umane pot fi utilizate pentru a forma structuri care seamănă cu embrioni, cunoscute sub numele de modele de embrioni, care pot reproduce unele aspecte ale dezvoltării timpurii a embrionilor.

Aceste organisme nu se încadrează în definiția legală a unui embrion, prin urmare reglementările care guvernează cercetarea embrionară nu se aplică acestei cercetări, care prezintă întrebări etice.

Definiția embrionului uman trebuie schimbată, susțin oamenii de știință

Institutul de Biotehnologie Moleculară al Academiei Austriace de Științe (IMBA) din Viena, biologul Nicolas Rivron și colegii săi propun o nouă definiție a embrionilor umani care ar cuprinde modele de embrioni care dobândesc capacitatea de a se dezvolta într-un făt, într-o lucrare publicată în Cell, în 17 august.

Dar ce este un embrion? Modelele embrionare sunt colecții de celule stem embrionare (ESC) care au capacitatea de a începe să se diferențieze și să se organizeze în moduri care oglindesc stadiile incipiente ale unui embrion.

În mod alternativ, ele pot fi create folosind celule pluripotente induse, celule mature care au suferit reprogramare pentru a semăna cu celulele stem.

Unele modele de embrioni conțin și celule care se dezvoltă în țesuturile de susținere ale mucoasei uterine, cum ar fi celulele extraembrionare ale sacului vitelin șicelulele trofoblastice ale placentei. Celulele stem embrionare pot fi utilizate pentru a crea aceste tipuri de celule suplimentare.

Embrionii umani nu trebuie ținuți în afara corpului mai mult de 14 zile de la concepție

Cercetătorii au dezvăluit anul trecut modele de embrioni de șoarece care ar putea crește până la un stadiu asemănător embrionului la 8,5 zile după fertilizare, ceea ce este aproape de jumătate din perioada gestațională. Modelele de embrioni aveau o axă a corpului, membre în curs de dezvoltare, o inimă și un craniu.

Deși modelele de embrioni umani nu au progresat încă până la acel punct, unii dintre aceiași cercetători au dezvăluit în acest an că au crescut modele de embrioni umani in vitro la un stadiu egal, la 13-14 zile după fertilizare.

Cercetătorii pot examina dezvoltarea folosind modele de embrioni, spre deosebire de embrioni reali, care sunt supuși restricțiilor etice și de reglementare.

Embrionii umani nu trebuie ținuți în afara corpului mai mult de 14 zile de la concepție, conform Societății Internaționale de Cercetare a Celulelor Stem (ISSCR), iar multe țări urmează în prezent această recomandare.

Datorită acestei limitări, cercetările asupra fazelor embrionare ulterioare, care pot ajuta la identificarea motivelor din spatele avorturilor spontane și problemelor de dezvoltare, se bazează în mare parte pe modele animale, care nu sunt întotdeauna aproximări fiabile ale dezvoltării umane.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel