Sari la conținut

Depresia care poate apărea de la 12 ani! Explicațiile psihiatrului: Cum recunoaștem această gravă tulburare

Tulburarea de personalitate borderline (BPD). Cum poți trăi lângă o persoană hipersensibilă ne spune medicul psihiatru. Depresia care poate apărea de la 12 ani ! Cum recunoaștem această gravă tulburare

Adolescenții sunt cel mai adesea, neînțeleși. Înainte de a-i judeca, trebuie eliminate cauzele medicale.

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune pe care doar psihiatrul o poate diagnostica. În principal, este vorba despre adolescenți, categoria de persoane cu cea mai mare dificultate în gestionarea emoțiilor. Medicul psihiatru Anca Răducan a povestit în exclusivitate pentru Doctorul Zilei care sunt cauzele acestei boli, ce spun studiile și ce soluții avem.

Din ce în ce mai mulți adolescenți ajung la doctor cu stări emoționale greu de controlat. Unii adolescenți simt un gol interior imens și se gândesc la suicid, alții sunt într-un conflict permanent cu apropiații și sunt adesea copleșiți de furie. Se auto-agresează pentru a scăpa de suferința emoțională și își ascund rănile, insă situația nu poate fi evitată prea mult tine.

În urma consultului realizat de medicul de familie, sunt direcționați către psihiatru de unde, de cele mai multe ori, primesc diagnosticul de depresie sau/și anxietate cu completarea “personalitate în formare diazarmonică”. Asta înseamnă că  personalitatea lor se formează pe fondul unui dezechilibru emoțional puternic, cel mai adesea cauzat de o traumă repetată de-a lungul timpului. Când personalitatea devine stabilă (după 18 ani), aceasta poartă numele de personalitate borderline.

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) reprezintă  un model persistent de reacții emoționale, de gândire și de comportament în care predomină instabilitatea în relațiile interpersonale, în imaginea de sine, instabilitatea marcată a emoțiilor, impulsivitate în reacții și comportament, care încep să se manifeste din adolescență și tinerețe, conform definiției din Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale.

Care sunt, pe scurt, cele 9 simptome ale tulburării de personalitate borderline

 • Eforturi disperate pentru evitarea abandonului
 • Gândurile în contradictoriu sau “gândirea alb-negru”
 • Instabilitatea părerii despre sine
 • Comportament impulsiv
 • Autovătămarea și suicidul
 • Perioade de intensitate emoțională
 • Sentimente intense de gol pe dinauntru (pustiit)
 • Furie intensă sau necontrolabilă
 • Disocierea

Cum să recunoști un adolescent cu dificultăți în gestionarea emoțiilor

Vârsta 12 -18 ani, tentative de suicid, auto-vătămare (tăieturi/lovituri), probleme de comportament la școală și/sau acasă (bate alți copii/profesori, chiulește, sabotează cursurile, consumă substanțe psihoactive, fumează etc), anxietate, depresie, emoții extreme și comportamente impulsive.

Ce spun studiile legat de agravarea problemelor emoționale ale adolescenților

 • Aproximativ 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut un episod depresiv major în ultimul an;
 • Deși anxietatea este foarte tratabilă, doar 18% din adolescenții în suferință primesc tratament;
 • Aproximativ 2,7 % suferă de o tulburare de alimentație;
 • Aproape 70% dintre elevii de liceu au încercat alcool, jumătate au consumat un drog ilegal, aproape 40% au fumat o țigară și mai mult de 20% au folosit un medicament pe bază de prescripție medicală în scopuri nonmedicale;
 • Între 16-18 ani riscul tentativelor de suicid este cel mai ridicat ( Lewinsohn, Rohde and Seeley, 1996);
 • Între 31% și 50% dintre adolescenții care au o tentativă de suicid au o a doua tentativă.
 • Necesită o intervenție rapidă după prima încercare;
 • Adolescenții care prezintă un risc suicidar mare au multiple probleme și se încadrează cel puțin într-o tulburare psihică. Cu cât un adolescent are mai multe probleme de comportament (violență, consum de alcool, țigări, droguri, comportament sexual periculos, etc) cu atât crește riscul pentru tentativele de suicid (Myler și Tyler 2005);
 • Adolescenții se autovătămează fără intenția conștientă de a se sinucide în proporție de 15% – 18%, rezultă din studiile făcute de Muehlenkamp și Gutierrez, 2004. La fel și la studenți, procentul fiind între 12% – 35%;

“Deși intuitiv am putea spune că primul lucru care ar trebui tratat în cazul problemelor adolescenților descriși mai sus ar fi trauma, de fapt se recomandă, ca mai întâi, tânărul să învețe abilități psihologice prin care să facă față mai bine emoțiilor și impulsurilor distructive. Apoi, după ce acestea sunt bine învățate și aplicate, pacientul este pregătit pentru întâlnirea în terapie cu trauma” ne explică dr. Anca Răducan, psihoterapeut la Clinica Hope.

În urma terapiei pot fi obținute următoarele beneficii:

 • Crește capacitate de a face față stresului;
 • Dezvoltă abilitatea de a fi conștient de propriile emoții, de a face diferența dintre gânduri și realitate și de a înlocui gândurile neplăcute cu unele mai bune și mai constructive;
 • Reglează relațiile cu persoanele apropiate prin câștigarea respectului de sine și definirea clară a obiectivelor/limitelor;
 • Cum să tolereze situațiile dificile atunci când nu le pot rezolva imediat;
 • Cum să își diminueze vulnerabilitatea emoțională și reactivitatea și să se recupereze după o perioadă cu stări emoționale foarte intense.

Părinții sunt și ei adesea implicați în programul de terapie al adolescentului . Prin urmare și eu pot obține următoarele beneficii:

 • Vor dezvolta abilități de relaționare noi – răspunsurile asertive, validarea emoțiilor;
 • Vor învăța cum să-și recunoască propriile emoții și cum să le regleze;
 • Vor învăța să identifice mai mult de o perspectivă prin care să privească o situația ți să găsească astfel soluții mai potrivite la problemele din relația cu adolescentul.

Un program de tratament pentru adolescenții cu dificultăți în gestionarea emoțiilor conține terapie dialectic-comportamentă, grup de abilități și coaching telefonic. Acest program poate fi găsit la Clinica Hope sub numele INSPIRA, singura formă de intervenție psihoterapeutică din Romania special destinată tratamentului simptomelor severe ale adolescenților.

Deși schimbările emoționale dese sunt greu de înțeles și gestional singur, prin terapie și susținerea unui grup, schimbarea pare mai ușoară și speranța că există soluții mai bune crește.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.