Sari la conținut

Dieta care poate preveni și ameliora ciroza hepatică

ficat sănătos

Dieta care poate ameliora ciroza hepatică, afecțiunea cronică a ficatului caracterizată prin fibroza extensivă și modificarea arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.

Adesea, pacienții pot avea boala hepatică avansată, fară nicio simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată. Alteori, se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul țesutului subcutanat de la membrele inferioare), creșterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (colorație galbenă a tegumentelor și mucoaselor).

Ciroza este o boală care ucide, anual, în lume, peste un milion de oameni. Un studiu al cercetătorilor de la Virginia Commonwealth University arată, însă, că pacienții cu această boală au șanse mai mari să nu zacă internați în spital dacă trec la dieta mediteraneană, ba chiar le cresc șansele să-și amelioreze starea de sănătate.

Ca pentru multe alte boli, una dintre cheile victorioase este alimentația! Astăzi, vorbim despre alimentația mediteraneană, care nu protejează doar inima, ci și ficatul!

Acest tip de regim este bogat în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește și fructe demare. Un studiu recent arată că dieta mediteraneană are efecte benefice și în cazul bolnavilor cu ciroză.

Oamenii de știință au urmărit 157 de pacienți americani și 139 turci, unii sănătoși, alții bolnavi, timp de trei luni pentru a evalua riscul de spitalizare, cauzat de complicații precum icter și calculi biliari.

Cercetătorii, conduși de dr. Jasmohan Bajaj, au descoperit o diferență izbitoare între microbiomul intestinal al adulților turci și americani. În sensul că microbiomul adulților turci este mult mai divers decât cel al americanilor care preferă o dietă occidentală.

Mănânci așa ceva, stai departe de spitale. Totodată, datele studiului arată că americanii au o mai mare rată de spitalizare decât au turcii. „Este primul studiu care arată că există o legătură între dieta pe care o avem, diversitatea microbiomului și evoluția clinică a cirozei”, a explicat Dr Bajaj.

Profesorul Annalisa Berzigotta, membru al consiliului Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, a descris studiul drept „important”, pentru că se „adaugă la dovezile existente care arată efectul robust, pleiotropic benefic de adoptare a unei diete în stil mediteranean asupra sănătății umane”.

Acest nou studiu, a adăugat ea, arată că o dietă mediteraneană bogată în antioxidanți are un efect protector în fazele timpurii și avansate ale bolii hepatice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel