Sari la conținut

Ce riscăm dacă nu ne curățăm corect dinții! Atenție, e vorba de probleme serioase de sănătate

după masă

Dinții trebuie curățați corect. Rutina de îngrijire a dinților poate fi o corvoadă, însă beneficiile pe care le aduce pe termen lung sunt nenumărate pentru fiecare persoană indiferent de vârstă.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că regulile de bază pentru curățarea dinților: periajul regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură vor ține la distanță numeroase probleme stomatologice, fiind totodată esențială pentru succesul tratamentului ortodontic la pacienții cu aparat dentar.

Demineralizarea dinților

Periajul asigură eliminarea plăcii dentare (o peliculă mai subțire sau mai groasă de resturi alimentare și bacterii), care este cauza principală a demineralizarii dinților.

“Acest risc este cu atât mai mare în cazul purtării aparatului dentar, când placa bacteriană acumulată în jurul bracketurilor rămâne pentru o vreme îndelungată (luni de zile) produce acizi care vor scoate calciul din smalț. După scoaterea aparatului dentar, sub bracketuri va rămâne smalțul curat și strălucitor, așa cum era înainte de montarea aparatului, iar în jurul bracketurilor, acolo unde a stagnat placa bacteriană, vor rămâne unele pete alb-gălbui, mate, fără strălucire, semn că smalțul este afectat. Din nefericire, acest pete dispar foarte greu sau nu dispar deloc de la sine și sunt necesare măsuri suplimentare pentru tratarea lor”, atenționează specialistul ortodont.

Apariția cariei

Bacteriile din aceeași placă bacteriană reacționează cu zaharurile și amidonul din alimente formând un acid care atacă smalțul dinților, ceea ce favorizează apariția cariilor.

“Pe smalțul dentar demineralizat, cu o calitate și rezistență mai slabe, pot apărea ușor cariile. La fel și între dinți, dacă nu folosim ața dentară sau dușul bucal. Riscurile sunt chiar și mai mari pentru pacienții care urmează tratament ortodontic și trebuie să acorde o mai mare atenție curățării corecte a danturii”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Inflamația gingivală

Gingivita este o afecțiune frecventă, dar care lăsată netratată poate în cazurile extreme să ducă la pierderea dinților și a masei osoase.

“Placa bacteriană determină umflarea, înrosirea și sângerarea foarte ușoară a gingiei, fenomen care poate fi tratat printr-o mai mare atenție acordată curățării dinților și a spațiilor interdentare. Chiar și în cazul pacienților care poartă aparat dentar această problemă este reversibilă și dispare în câteva zile, după îndepărtarea aparatului dentar, când pacientul se poate igieniza corect”, explică specialistul ortodont.

Așadar, deși majoritatea persoanelor își curăță dinții în mod regulat, este posibil ca rutină de îngrijire dentară să fie incompletă sau incorectă. Vizita periodică la medicul stomatolog, precum și adoptarea unor măsuri de îngrijire corecte pot face o diferență mare pe termen lung, mai ales în cazul pacienților care urmează tratament ortodontic. Cei din urmă vor rămâne cu deprinderi de igienă corecte și după scoaterea aparatului dentar, ceea ce îi va ajuta și pe viitor să prevină cariile și complicațiile lor, precum și cheltuiala și disconfortul vizitelor dese la stomatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel