Sari la conținut

Doctor: Acestea sunt cele mai bune alimente pentru a reduce acidul uric

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Din cuprinsul articolului

Atunci când alimentele sunt digerate, organismul produce acid uric, un compus organic pe bază de purine. În cantități mici, acesta este necesar pentru a menține funcționarea sistemului nervos și a unor părți ale creierului. Dar, în exces, apar leziuni ale țesuturilor la nivelul articulațiilor, stomacului și ficatului, se dezvoltă guta și alte boli.

Pentru reducerea acesteia în dietă trebuie incluse anumite alimente. Potrivit medicului rus E. Surakshina, cele mai bune în acest sens sunt anghinarea, ceapa, dovleacul, țelina și morcovii.

Beneficiile neștiute ale cepei
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Alimente care scad acidul uric

Anghinarele conțin oligoelemente care accelerează metabolismul și fibre pentru funcționarea sistemului digestiv. Are un ușor efect diuretic, previne depunerea purinelor pe pereții bazinului renal, pe ochi și pe articulații.

Ceapă, praz,ceapă verde- fiecare tip de ceapă conține substanțe utile care dizolvă cristalele de acid uric. La niveluri ridicate, se recomandă să fie consumate sub formă de decoct, supă de ceapă sau bulion. Pe parcursul tratamentului trebuie folosite cel puțin 2 cepe mari pe zi.

Deși dovleacul nu este îndrăgit de multe persoane, acesta conține o cantitate uriașă de caroten benefic, retinol, fibre, pectină, zinc și vitaminele A, C și E. Furnizează organismului antioxidanți puternici care protejează articulațiile și țesuturile organelor interne de deteriorare.

Componentele sale elimină purinele din ficat, restabilind funcționarea organului. Dovleacul poate fi consumat sub orice formă pentru a scădea nivelul de acid uric – prăjit, gătit la aburi, adăugat în supa de ceapă. Se recomandă și consumul de semințe de dovleac, deoarece acestea conțin antioxidanți și minerale pentru sistemul nervos.

În cazul gutei, această legumă utilă trebuie consumată zilnic. Ea stimulează procesul de purificare a sângelui de toxine, produse de putrefacție, colesterol, leagă moleculele de acid uric și le elimină cu ajutorul urinei.

Țelina este indispensabilă în obezitate, ateroscleroză, protejează vasele de sânge de depunerea de cristale pe pereți. Morcovul – compoziția acestei legume delicioase este similară cu cea a dovleacului și țelinei, conține betacaroten, vitamina A și antioxidanți care îmbunătățesc compoziția sângelui.

Fibrele absorb și elimină purinele, normalizând nivelul acestora cu un consum regulat. Printre principalele cauze ale acumulării de acid uric se numără: excesul de greutate; o dietă proastă; consumul de multe dulciuri; alcoolismul; efectele secundare ale administrării de diuretice.

Cristalele de acid uric se formează adesea din cauza mâncatului excesiv de carne afumată, carne și pește gras, conserve. Nivelul compusului poate fi determinat prin teste de laborator.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel