Sari la conținut

Legătura nebănuită dintre cafea și gută. Ce efecte are băutura asupra acidului uric

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Consumul a trei-patru cești de cafea pe zi este considerat sigur pentru sănătate, iar cofeina ajută la scăderea nivelului de acid uric, ceea ce contribuie la reducerea riscului de atac de gută. Acest lucru este potrivit doctorului Natalia Denisova, nutriționist la Centrul Federal de Cercetare pentru Nutriție, Biotehnologie și Siguranță Alimentară din Moscova.

Cum afectează cafeaua acidul uric?

„Consumul a până la 400 mg de cofeină (trei până la patru cești de băutură) pe zi este considerat sigur. Pe lângă cafeină, cafeaua conține teofilină și teobromină, uleiuri esențiale și antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

De exemplu, riscurile de atac de cord sunt reduse dacă se beau până la trei cești de cafea pe zi, dar dacă se beau mai mult de șase, ritmul cardiac se accelerează și riscurile cresc din nou, fiind posibile anxietate, agitație, insomnie sau alte tulburări ale sistemului nervos”, spune Dr. Denisova.

„Băutura cu cofeină poate reduce, de asemenea, riscul atacurilor de gută, deoarece cofeina scade nivelul de acid uric”, spune medicul. „În afară de cofeină, băutura conține și alte substanțe care au efecte antioxidante: flavonoide, taninuri, lignine, acizi fenolici etc.

La pacienții cu hepatită infecțioasă, cafeaua încetinește dezvoltarea cirozei și a cancerului. Același lucru este valabil și în cazul amenințării de ciroză alcoolică”, explică specialistul.

Băutura vă permite să scăpați de excesul de lichid

Medicul subliniază că cafeaua tare trebuie consumată cu apă, deoarece cofeina are un efect diuretic și elimină o cantitate mare de lichid din organism.

„Băutura vă permite să scăpați de excesul de lichid și, prin urmare, poate fi utilă chiar și pentru cei care suferă de edeme. Pe de altă parte, dacă bei cantități prea mari din ea și nimic altceva, poate duce chiar la deshidratare. Prin urmare, se recomandă să beți cafeaua tare, cum ar fi espresso, cu apă”, notează Dr. Denisova.

În plus, medicul recomandă consumul băuturii în prima jumătate a zilei pentru a evita creșterea excitabilității și problemele de somn și, de asemenea, recomandă femeilor însărcinate să se limiteze la un pahar pe zi.

„Cofeina trece bine prin placentă și intră în sângele fătului. Ca urmare, ritmul cardiac al fătului poate crește și motilitatea acestuia poate crește. De asemenea, băutura nu trebuie administrată copiilor cu vârsta sub trei ani. La o vârstă mai mare, copiii pot bea băuturi care conțin cofeină (ceai și cafea) în cantități mici și nu foarte puternice”, spune Dr. Denisova.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel