Sari la conținut

Doza booster, la patru luni de la prima schemă de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie

Doza booster, la patru luni de la prima schemă de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie.

Începând de luni, 17 ianuarie, termenul de administrare a dozei a treia este devansat de la șase luni, la patru luni. Săptămâna trecută, șeful campanieid e vaccinare, Valedriu Gheorghiță, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Palatul Victoria, că toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster a vaccinului anti-covid, inclusiv persoanele de peste 12 ani.

Doza booster, la patru luni de la prima schemă de vaccinare

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să facă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față.

Pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron. De ce s-a ales aceast prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni.

Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun.

Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster. Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie.

Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Aproape 17.000 de persoane s-au vaccinat anti-covid, în ultimile 24 de ore

Potrivit datelor transmise luni, 17 ianuarie, de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), în ultimele 24 de ore, 16.963 de persoane au primit vaccinul anti-COVID, . Numărul românilor imunizaţi anti-COVID a crescut cu peste 7.200 față de ziua precedentă, 16 ianuarie, când 9.700 de persoane au fost vaccinate.

1. Persoane vaccinate în ultimele 24 de ore: 16.963;

2. Persoane vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore: 4.438;

3. Total persoane vaccinate: 8.028.199;

4. Persoane vaccinate cu schemă completă: 7.922.974;

5. Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.236.933;

6. Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.215.796

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel