Sari la conținut

Dr. Ana Maria Vayna | Complicații asociate gemenilor identici: Ce trebuie să facă viitoarele mame

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Ana Maria Vayna | Complicații asociate gemenilor identici: Ce trebuie să facă viitoarele mame și la ce interval de timp trebuie să meargă la control medical.

Aproximativ 1 din 100 de sarcini din România este multiplă iar o treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici.

Gemenii identici apar atunci când un singur ovul este fertilizat și ulterior se împarte în 2, având ca rezultat gemeni identici, de același sex, explică dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.

În cazul gemenilor neidentici, două ovule diferite sunt fertilizate și ulterior implantate în uter.

Sarcinile monocoriale (cu gemeni identici) apar spontan la 1 din 250 de femei, 1 din 3 sarcini cu gemeni fiind de acest tip.

Vârsta mamei, o consecință a acestor tipuri de sarcină

Potrivit medicului Vayna, vârsta crescută a femeilor care devin mame și fertilizarea au drept consecință creșterea numărului sarcinilor de acest tip.

Astfel, sarcinile monocoriale apar în 1 din 50 de fertilizări in vitro, precum și 1 din 25 de stimulări ovariene.

Gravidele cu sarcini multiple prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații materne precum preeclampsia, diabetul gestațional, colestaza de sarcină (mâncărime severă la nivelul membrelor).

Sarcinile multiple pot prezenta complicații fetale, printre cele mai frecvente numărându-se nașterea prematură, restricția de creștere, sindromul transfuzor transuzat sau secvența anemie policitemie.

Riscul de mortalitate este de 6 ori mai mare

În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând cu 50% mai multe anomalii cromozomiale comparativ cu sarcinile singulare.

Sindromul transfuzor transfuzat și secvența anemie policitemie sunt două cauze majore de pierdere a sarcinilor, ambele afecțiuni apărând exclusiv în cazul sarcinilor monocoriale.

Gemenii identici prezintă aceeași placentă, iar la nivelul acesteia există vase care comunică între ele, de la un făt la altul.

La nivelul acestor vase există, în mod normal, un transfer balansat de sânge. În aproximativ 15% dintre cazuri, transferul este nebalansat, ceea ce duce la apariția sindromului transfuzor transfuzat.

Acesta este diagnosticat în săptămânile 16 -26 de sarcină. Afecțiunea înseamnă că unul dintre feți este supraîncărcat circulator, de aceea poate dezvolta probleme cardiace și ulterior se poate opri din evoluție.

Complicații neurologice severe

Celălalt făt se poate opri și el din evoluție sau, în peste 80% dintre cazuri, există riscul de a dezvolta complicații neurologice severe, mai explică medicul.

În cazul în care nu este tratat, acest sindrom prezintă o mortalitate de 90%.

Ablația laser a anastomozelor vasculare pe cale fetoscopică presupune intrarea în cavitatea amniotică sub ghidaj ecografic cu o cameră mică, ce măsoară câțiva milimetri, identificarea acestor vase, colagularea vaselor comunicante și separarea celor două placente.

Este o procedură medicală de succes, care presupune o rată de supraviețuire de 50-75% pentru ambii feți, 15-25% pentru un singur făt, iar în 15-25% dintre cazuri niciunul dintre gemeni nu supraviețuiește.

Secvența anemie policitemie, o altă complicație ce poate apărea la gemenii identici

5% dintre gemenii identici prezintă o altă complicație denumită Secvența anemie policitemie. Între cei doi feți are loc doar un transfer de globule roșii, astfel unul dintre feți fiind policitemic (adică prezintă multe globle roșii), iar celălat este anemic.

Și în acest caz se intervine prin ablația laser a anastomozelor vasculare.

„Consider esențial ca viitoarele mame cu gemeni identici să facă controale medicale mai frecvente (adică din două în două săptămâni).

De asemenea, este important să știe că terapia fetală se face doar atunci când unul dintre feți este în pericol de a se opri din evoluție.

Ce implică procedurile de terapie fetală

Procedurile de terapie fetală, deși minim invazive, pot implica anumite riscuri precum riscul de naștere prematură, de infecție sau riscul de a se opri din evoluție a unuia/ ambilor feți.

Intervențiile fetale efectuate în ultimii 20 de ani au ajutat mulți gemeni identici să se nască sănătoși și ulterior să ducă o viață normală.

Tocmai din acest motiv pe 7 și 8 decembrie celebrăm la nivel global gemenii identici care au supraviețuit acestor probleme, cu ajutorul chirurgiei fetale.

Este important ca sarcina multiplă să fie urmărită și de un specialist în medicină materno-fetală.

Recomand ca viitoarele mame aflate într-o astfel de situație să consulte și un specialist în medicină materno-fetală și să facă toate controalele medicale la termenele stabilite”, explică medicul Vayna.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel