Sari la conținut

Dr. Ciuhodaru explică moartea subită la tinerii sportivi

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Dr. Ciuhodaru explică moartea subită la tinerii sportivi, care sunt cauzele și care este legătura dintre efortul fizic și anumite boli cardiace.

Medicul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a vorbit într-o emisiune difuzată la Antena 3 despre cazul baschetbalistei Alessia Raiciu care a murit în somn chiar în ziua în care a împlinit 18 ani.

Așadar, potrivit medicilor legiști, decesul tinerei baschetbaliste ar fi fost provocat de un edem pulmonar acut. În acest moment, încă nu se știe ce a cauzat acest edem pulmonar, se mai așteaptă rezultatele de la examenul de anatomo patologie și cel toxicologic.

Întrebat dacă şi acest caz poate intra în categoria morților subite şi cum se poate explica faptul că o sportivă atât de tânără şi cu toate analizele la zi a sfârșit într-un asemenea mod, Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat:

Moarte suspectă

„Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului.

Dar pe de altă parte, este clar că va mai trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală.

Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem.

„Efortul fizic ar putea revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite”

E nevoie de examenul acela histopatologic, dar nu pot fi excluse și alte cauze. De aici pot fi încriminate, dacă vreți, și infecțiile și anumite medicamente, iar examenul toxicologic durează.

În momentul în care vom avea toate aceste elemente vom putea preciza foarte clar acest lucru. Pe de altă parte, haideți să spunem lucrurilor pe nume că moartea subită la sportivi nu este o entitate nouă.

Mai frecventă în rândul sportivilor

Moartea subită la sportivii care practică un stil de viață sănătos, practică un sport care le echilibrează organismul este de aproape 3 ori mai frecventă decât la tinerii sedentari.

Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate.

Mă uitam că în Italia, în 1982,  pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă.

„La sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice”

Sub 50 de ani ar trebui atenție mai ales la sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.

Întreb și eu, poate retoric, cât valorează viața unui tânăr a unui sportiv, mai ales că este expus la un stres competiționale remarcabil.

În Italia, după un program introdus în 1982, care a fost adoptat şi de Comitetul Olimpic știu că a putut să reducă incidența morții subite la sportivi de la 3,6 %-0,4% la suta de mii, aproape de 10 ori.

Este evident că sunt dramatice, trebuie să așteptăm și restul de rezultate. Sunt multiple cauze, dar cel mai frecvent vorbim dacă vorbim despre prevenție aici.

Vorbim despre istoricul familial de teste genetice, de faptul că de foarte multe ori, chiar la examene de rutine clinice și cele electrocardiografice nu se decelează o cauză care ar putea să provoace aşa ceva la un sportiv”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru în emisiunea Subiectiv difuzată la Antena 3.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: