sâmbătă, iulie 2, 2022

Petele mici și întunecate la culoare se pot observa pe nas, frunte, pomți, mâini, etc. Acestea sunt pete pigmentare, adică modificări de culoare la nivelul pilelii. Aceste pete agravează aspectl feței persoanelor trecute de vârsta tinereții.

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog: despre petele pigmentare

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, spune că este unul dintre semnele de îmbătrânire. Apar la nivelul feței, pe zonele covexe, cele mai proieminente: pe frunte pe nas, pe bărbie și pomeți, însă pot apărea și pe dosul mâinilor, explică medcicu.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

„Este unul dintre semnele de îmbătrânire cele mai importante și pot adăuga undeva a 10-15 ani ca și vârstă cronologică aspectului feței. De cele mai multe ori apar la nivelul feței, pe zonele covexe, cele mai proieminente: pe frunte pe nas, pe bărbie și pomeți, însă pot apărea și pe dosul mâinilor și pe spate sau în alte zone ale corpului când vorbim de etele pigmentare post-inflamatorii.”, explică dermatologul.

Razele UV, poluarea, tutunul sau tulburările hormonale, toate contribuie la supraproducția de melanină.

Acest lucru duce la apariția unor zone vizibil pigmentate pe suprafața pielii. Spre exemplu, doar poluarea crește șansa de apariție a petelor pigmentare cu 25%! Când pielea este expusă pentru foarte mult timp la soare, spre exemplu, melanocitele răspund la această traumă prin crearea unui surplus de pigment melanic, care duce la apariția unor pete maronii pe piele. Petele solare și petele de bătrânețe, numite Lentigo, sunt cele mai comune tipuri de pete pigmentare.

Te-ar mai interesa: Transplantul de fecale, un tratament-minune pentru...

De cele mai multe ori, cauza acestor pete este expunerea la soare, atât la raze UV, cât și la lumina vizibilă, dar, este cunoscut și faptul că sunt agravate de unul din factorii expozomului: poluarea.

Dr. Iulia Panțuru spune când trebuie să ne expunem la soare și cum să ne protejăm de razele soarelui.

Dr. Iulia Panțuru: Nu trebuie să ne ascundem sub nicio formă într-un beci

„Soarele este prietenul nostru, ne oferă o stare de bine, ne oferă vitamina D. Nu trebuie să ne ascundem sub nicio formă într-un beci și să nu mai scoatem capul de acolo. Însă este important să ne expunem în prima parte a zilei sau după-amiaza maitârziu, să folosim fotoprotecție fie vestimentară sau de exeplu sau să folosim umbrele, respectivs ă folosim produse speciale de fotoprotecție.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui medic: Nu vă autodiagnosticați!...

Acestea sunt active doar 2 ore sa 40 de minute dacă stâm în apă. Să nu uităm să ne realicăm crema o dată a 2 ore și imediat după ce am ieșit din apă petru că scade eficiența lor și crește riscul de arsuri. Aplicarea cremei de protecție nu ar trenui să justifice statul execesiv la soare.”

Dermatolog: Să ne construimo rutină adecvata tipului de ten si varstei

Este important să ne construim o rutină adecvata tipului de ten si varstei, dar e musai să facă parte din ea: curățarea, îngrijrirea targetată – adica daca avem pete pigmentare sa folosim ceva pentru pete pigmentare, și de preferat serum (pentru concentrația mai mare și aplicarea targetată), dar și o cremă care are același rol și să nu uităm de protecția solară.

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, a explicat care sunt cauzele acestor pete mici. Medicul spune că nu doar femeile fac pete pigmentare, ci și bărbații.

Dezechilibrul hormonal, o principală cauză

„Și bărbații fac pete pigmentare și știm că nu le place să se dea cu creme. Însă există și creme foarte fluide sau sub formă de spray care să crească complianța. Un alt tip de tulburare de pigmentare a pielii este melasma.

O cauză a acesteia este dezechilibrul hormonal, spre exemplu, în timpul sarcinii sau în timpul administrării medicamentelor contraceptive. De cele mai multe ori, se manifestă pe frunte, pomeți, buza superioară sau nas.

Te-ar mai interesa: Cod galben și portocaliu de ploi și vijelii în jum...

La pacienții cu fototipuri cutanate mai întunecate, o altă problemă de pigmentare a pielii este hiperpigmentarea post-inflamatorie.

Cicatricele post acneice

Această problemă este adesea asociată cu cicatricele post acneice și se manifestă, de obicei, în partea inferioară a pomeților. Pilea trebuie îngrijită, trebuie să-i dăm nutrienții speciali, mai ales dacă o degresăm mai puternic. Dacă avem un ten mixt gras și simșim nevoia să îndepărtăm sebumul, va trebui să refacem hidratarea pielii pentru că altfel ea va pierde apă și se va deshidrata”, potrivit stirileprotv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private