sâmbătă, iulie 2, 2022

Dr. Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist care militează intens pentru reîntoarcerea la natură și la mâncarea tradițională trage un nou semnal de alarmă în ceea ce privește tendința generalizată a societății moderne de a mânca pe fugă și de a îngurgita alimente pasate.

Nu este prima dată când medicul nutriționist atrage atenția vizavi de greșeala de a bea fructele, nu de a le mesteca, uitând sau omițând un adevăr: fibrele se pierd dacă storci fructele. Așadar, care este mesajul Mihaelei Bilic, postat pe pagina domniei sale de Facebook:

Te-ar mai interesa: De ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshi...

Fructele băute se depun pe burtă, exact ca berea

”Mâncarea se mănâncă cu lingura, nu se bea cu paiul! Oare mi se pare mie sau suntem supuși unui proces de infantilizare în masă? Am devenit cu toții nou-născuți de e nevoie să consumăm alimentele pasate, mărunțite, gata mestecate?!

Am ajuns să bem totul cu paiul din comoditate sau de dragul biberonului. Cheltuim o grămadă de bani pe storcătoare performante uitând că avem dinți și măsele proiectate să facă asta-și doar atunci când mestecăm putem să ne săturăm! Consumăm extract de nutrienți în pahare frumos colorate uitând că nu ajutăm cu nimic organismul scurtând timpul de digestie și absorție-sunt un fel de perfuzie de glucoză direct în venă! Alegem smooth-iuri de fructe și legume pentru că par mai trendy decât banala supă/ciorbă, ignorând că se transformă în colăcei de grăsime, exact ca berea.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant. Momentul în care o turistă este omor...

De ce preferă tinerii produsele fast-food? Pentru că sunt ușor de mestecat. Nu gustul este principalul motiv, ci consistența. De ce luăm din raft o sticlă cu suc fresh în loc de un recipient cu supă? Pentru că se poate bea, în loc să fie mâncat cu lingura. Comoditate infantilă care ne costă silueta și sănătatea! Economisim timp la preparat și mestecat, însă ne bombardăm ficatul cu lichide ce se vor alternative de mâncare sănătoasă. Rezultatul este o confuzie majoră la nivel de percepție: creierul nostru consideră orice lichid ca fiind apă. Adică nici de mâncat nu mâncăm și ne mai și îngrășăm!

Te-ar mai interesa: Cum știi că nu mănânci destule proteine. Cinci sem...

Filozofia budistă spune să mesteci până și apa

Bebelușii și persoanele în vârstă mănâncă totul pasat pentru că nu au dinți. Noi, adulții, avem dinți dar ne e lene să-i folosim. Și în loc să ținem cu sănătatea noastră și să consumăm produsele cât mai puțin procesate, cât mai aproape de forma lor naturală, dură și greu de mestecat, dăm în mintea copiilor și stăm cu biberonul în mână.

Filozofia budistă spune să mesteci până și apa. Eu aș spune să renunțăm la pai și să ne întoarcem la lingură. Iar dacă mai și mestecăm fiecare înghițitură nu de 30, dar măcar de 10 ori, atunci suntem în siguranță. Nu tăiați din timpul alocat mesei, nu dați pe gât lichide ce se vor hrănitoare, ființa noastră este rudimentară și are nevoie nevoie de măcar 15 min ca să realizeze că a mâncat și s-a săturat. Lingura e mai sigură decât paiul când vine vorba de lăcomie și unde mai pui că nici la volan, nici în canapea și nici pe stradă nu poți să mănânci cu lingura!”, conchide nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Cod galben și portocaliu de ploi și vijelii în jum...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private