Sari la conținut

Dr. Victoria Aramă, medic infecționist: Gripa crește de 8 ori riscul de accident vascular cerebral. Ce vaccinuri avem la dispozitie

gripa
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusuri. Este extrem de contagioasă și se răspândește prin tuse, strănut sau prin atingerea unei suprafețe infectate. În acest context, vaccinul gripal rămâne ajutorul numărul 1 în combaterea virozelor.

Gripa este cea mai severă “viroză respiratorie”, pentru că are risc crescut de evoluție către forme severe, complicații și deces, în special la vârstnici și la pacienții cu diverse boli cronice. Însă gripa nu este doar o infecție respiratorie, întrucât complicațiile gripei se extind mult în afara sferei respiratorii.

Astfel, potrivit medicilor, gripa crește de 8 ori riscul de accident vascular cerebral,  de 10 ori riscul de infarct miocardic acut și poate decompensa diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, insuficiența renală. În plus, după un episod gripal, vârstnicii pot pierde din capacitatea de a efectua activitățile zilnice în mod independent.

Vaccinurile rămân cea mai bună modalitate de prevenție

Așadar,  vaccinurile rămân cea mai bună modalitate de prevenție.  Dr. Victoria Aramă, medic infecționist, spune că „fiecare sezon gripal este extrem de imprevizibil. Se știe că, după fiecare pandemie, au urmat câțiva ani în care incidența și severitatea infecțiilor respiratorii au fost semnificativ mai mari.

Gripa este cea mai severă “viroză respiratorie”, pentru că are risc crescut de evoluție către forme severe, complicații și deces, în special la vârstnici și la pacienții cu diverse boli cronice.

Însă gripa nu este doar o infecție respiratorie, întrucât complicațiile gripei se extind mult în afara sferei respiratorii. Astfel, gripa crește de 8 ori riscul de accident vascular cerebral,  de 10 ori riscul de infarct miocardic acut și poate decompensa diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, insuficiența renală. În plus, după un episod gripal, vârstnicii pot pierde din capacitatea de a efectua activitățile zilnice în mod independent.
Gripa este o infecție severă, iar vaccinurile rămân cea mai bună modalitate de prevenție. Ca profesioniști în domeniul sănătății, este de datoria noastră să creștem gradul de conștientizare cu privire la severitatea infecției gripale și să promovăm vaccinarea antigripală, în special pentru grupele populaționale la risc (vârstnicii, gravidele și pacienții cu boli cronice), dar și pentru adulții sănătoși.”

Potrivit Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor din cadrul Institutului
Național de Sănătate Publică, în sezonul 2022 – 2023 au fost confirmate în laborator
3 900 cazuri de gripă în România, comparativ cu 1 045 detectate în sezonul precedent.
Din cele 57 814 cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procent de
21,6 % din aceste cazuri au fost spitalizate (12 480), cele mai multe cazuri care au
necesitat internarea fiind în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani 7 .

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel