Sari la conținut

Durere fără margini! Tânăr de 19 ani mort, după ce a fost resuscitat 90 de minute. Medic, despre boala cumplită care l-a ucis pe tânăr: Te omoară fulgerător și e extrem de contagioasă

Caz extrem de grav la Iași, unde un tânăr de doar 19 ani și-a pierdut viața din cauza meningitei meningococice. 

Eduard, un tânăr din Iaşi în vârstă de 19 ani, , a murit duminică, la ora 15, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, în urma unui stop cardio-respirator, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu meningită meningococică. Tânărul abia începuse cursurile universitare de doar trei săptămâni.

Durere fără margini! Tânăr de 19 ani mort, răpus de o boală cumplită

Simptomele bolii au început brusc, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, când acesta a început să aibă febră puternică şi dureri de cap, iar duminică dimineaţă a început să prezinte agitaţie psihomotorie, sindrom confuzional, vărsături şi contracturi ale membrelor superioare.

Părinţii disperați au sunat de urgenţă la 112, iar la 10.30 acesta a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie, iar de acolo, după ce i s-a făcut un Computer Tomograf care a avut rezultate normale, a fost redirecţionat către Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.

„Pacientul de 19 ani a fost luat de la domiciliu, la ora 9,00 s-a făcut solicitarea, la 10.30 era la Spitalul de Neurochirurgie. Prezenta sindrom febril, cefalee, era confuz. De acolo s-a făcut solicitare la ora 13.30 pentru Spitalul de Infecţioase, a fost transportat cu un echipaj cu medic.

Stopul cardiorespirator nu a fost în timpul transferului, era stabil hemodinamic şi respirator”, a declarat dr. Angelica Hristea, manager al Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi, potrivit ziaruldeiasi.ro.

La internarea de la Spitalul de Boli Infecţioase, medicii au fost nevoiţi să-l sedeze pe tânăr din cauza faptului că era într-o stare accentuată de agitaţie. Dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale, a precizat că tânărul avea o tensiunea arterială de 143 / 93, saturaţia sângelui de 94%, şi a primit oxigen cu flux de 5 litri / minut.

După simptomele descrise de echipajul medical din ambulanţă şi din fişa pacientului, aceştia au decis să îi facă o puncţie lombară: lichidul avea aspect purulent, iar examenul bacterioscopic a indicat prezenţa meningitei.

Tânărul a fost resuscitat 90 de minute

După momentul diagnosticului, tânărul a mai rezistat 30 de minute până la intrarea în stop cardio-respirator. Medicii au încercat timp de 90 de minute să îl resusciteze, fără a avea însă succes.

„Se iniţiază imediat terapia maximală: Meropenem 6g/zi, Vancomicina 2g/zi, Dxm 16mg/zi, perfuzie endovenoasă cu antiedematoase cerebrale. La aproximativ 30 de minute de la internare, pacientul prezintă stop cardio-respirator pentru care medicul de Terapie Intensivă aplică toate mijloacele de resuscitare cardio-respiratorie şi reechilibrare hidroelectrolitică, la nivel maximal, timp de o oră şi jumătate.

Pacientul, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Fiecare pierdere a unui membru de familie este o tragedie, cu atât mai mult cu cât vorbim de un pacient tânăr.

Suntem alături de familie, aparţinători, şi îi asigurăm pe toţi pacienţii de toata grija şi profesionalismul cadrelor medicale care activează în spitalul nostru”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Medic, despre boala cumplită care l-a ucis pe tânăr: Te omoară fulgerător și e extrem de contagioasă

Medicii avertizează că meningita meningococică este o boală deosebit de periculoasă, cu o rată ridicată de deces. În multe ţări din Europa cetăţenii sunt vaccinaţi periodic, în planul naţional de vaccinare, cu serul care ajută la dobândirea de imunitate împotriva infecţiei. În România vaccinarea împotriva meningitei este opţională.

După apariția cazului în presă, medicul Sandra Alexiu, membru de onoare al Societăţii Române de Microbiologie şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, atenționează că meningita meningococică te ucide fulgerător, în 48 de ore, singura salvare fiind vaccinarea.

„E un lucru de care scriem şi spunem de mult. O tragedie fără margini, nu doar pentru familie, ci pentru toată societatea. Acest copil care a murit ar fi putut fi colegul nostru în câţiva ani! Meningita meningococică te omoară fulgerător, în maxim 48 de ore. Şi e extrem de contagioasă, toţi contacţii sunt în pericol”, a scris, marţi, pe Facebook, Sandra Alexiu.

Potrivit acesteia, singura cale de a scăpa e vaccinul.

„Da, e scump, dar, după ce îţi pierzi copilul, nu va mai conta! Iar cel mai mare risc îl au adolescenţii şi sugarii! E cam 100 de euro doza de vaccin meningococic, iar la adolescenţi trebuie două doze la interval de 6 luni. E o investiţie extraordinar de importantă care salvează viaţa!”, a mai scris medicul. (news.ro)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel