Sari la conținut

Dr. Florin Roșu: încetați să mai mâncați acest tip de pește! Este toxic

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai periculos tip de pește

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, atrage atenția asupra anumitor tipuri de peşte care are trebui evitate.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu a atras atenția asupra peștilor exotici, în special, pangasius. Aceștia, crescuți în cele mai poluate ape din Vietnam, pot conține biotoxine otrăvitoare, care pot persista inclusiv după gătire. Deși sunt contaminați, peștii nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat. Mai mult decât atât, în magazine sunt un aliment ieftin, foarte des cumpărat, scrie csid.ro.

De altfel, Pangasius nu a fost lăsat de mama-natură, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”. Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

„Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.

Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori.

dr florin rosu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei / Dr. Florin Roșu

În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Este important să ne adresăm imediat medicului

Medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile apariţiei deshidratărilor puternice, în special în rândurile bătrânilor şi al copiilor, acest lucru influențând negativ starea de sănătate, putând duce şi la deces. Florin Roşu afirmă că prezentarea de urgenţă la spital în cazul suspectării unei toxiinfecţii alimentare este esențială. Pacientul trebuie să le explice medicilor ce alimente a consumat, astfel încât să se înceapă cât mai repede tratamentul pentru a se preveni internarea în Terapie Intensivă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel