Sari la conținut

Dureri de stomac arzătoare? Ar putea fi un semn de ulcer peptic. Cunoaște cauzele și complicațiile acestei afecțiuni adesea ignorată

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
congres în premieră la Bucureşti

Dureri de stomac arzătoare? Acesta ar putea fi un semn de ulcer peptic. Cunoaște cauzele și complicațiile acestei afecțiuni adesea ignorată.

Când se formează ulcere sau răni în mucoasa interioară a stomacului sau în prima parte a intestinului subțire, este cunoscut sub numele de ulcere peptice. Un strat gros din mucoasa interioară care protejează stomacul de sucurile digestive și acizii este deteriorat. Același suc digestiv și acizi daunează apoi țesuturile stomacului.

Dureri de stomac arzătoare? Ar putea fi un semn de ulcer peptic

Primul semn al ulcerului peptic este o durere de stomac arzătoare. Durerea poate apărea atunci când stomacul este gol, precum și atunci când tocmai ați luat masa. Prin urmare, este întotdeauna recomandabil ca pacienții care suferă de ulcere să mănânce la fiecare câteva ore în cantități mici, astfel încât mucoasa stomacului să nu mai fie deteriorată.

Exista trei tipuri de ulcer peptic:

  • ulcerul gastric se dezvoltă în interiorul stomacului;
  • ulcerul esofagian apare în interiorul esofagului;
  • ulcerul duodenal se dezvoltă în porțiunea superioară a intestinului subțire, numită duoden.

Simptomele ulcerelor pot varia de la persoană la persoană, dar iată câteva simptome comune comune persoanelor care suferă de ulcer peptic; dureri de stomac arzătoare, intoleranță la alimente grase, arsuri la stomac și greață. Când situația se înrăutățește, oamenii ar putea, de asemenea, să verse sânge sau să vadă sânge în scaun.

Pierderea bruscă în greutate și modificările apetitului ar putea fi, de asemenea, alte simptome ale ulcerului peptic.

Factori care cauzează ulcer peptic:

Aceste tipuri de ulcer rezultă de obicei în urma unei inflamații cauzate de bacteria Helicobacter pylori, dar pot apărea și din cauza unor eroziuni cauzate de acidul gastric. Ulcerul peptic este o problemă de sănătate destul de des întâlnită.

1. Consumul excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool este unul dintre motivele majore pentru ulcerul peptic. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul crește cantitatea de acid pe care o produce stomacul, care în cele din urmă dăunează și erodează mucoasa interioară a stomacului.

2. Utilizarea ridicată a analgezicelor: Calmantele conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot irita și inflama mucoasa stomacului. Utilizarea excesivă a acestor medicamente va afecta mucoasa interioară a stomacului.

3. Bacteriile: O bacterie numită Helicobacter pylori trăiește în stratul mucos care protejează țesuturile din stomac și intestinul subțire. De obicei, bacteria nu provoacă probleme, dar poate provoca inflamarea stratului interior al stomacului, producând un ulcer.

Ulcerul duodenal - simptome, diagnostic și tratament - BeHealthy

Complicații care apar din cauza ulcerului:

1. Sângerare internă: Sângerarea internă este o consecință a ulcerelor. Această pierdere lentă de sânge poate duce la anemie. Dar atunci când există pierderi severe de sânge, aceasta ar putea duce la spitalizare și la transfuzii de sânge. Sângele din scaun ar putea fi, de asemenea, un semn de sângerare internă.

2. Cancer gastric: Persoanele infectate cu bacteria Helicobacter pylori au un risc crescut de cancer gastric.

3. O gaură în peretele stomacului sau în intestinul subțire: Ulcerele au capacitatea de a crea o gaură în pereții stomacului sau ai intestinului subțire. Această gaură ar putea provoca în cele din urmă infecții grave.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel