Sari la conținut

Efectul „Angelina Jolie”: Numărul femeilor care solicită mastectomii a crescut de patru ori

Organizaţiile de caritate care luptă contra cancerului mamar au anunţat o creştere de patru ori a numărului pacientelor care solicită o extirpare a sânilor, după ce actriţa Angelina Jolie a anunţat public că a suportat o mastectomie dublă pentru a reduce riscul de a dezvolta această maladie.

Datele prezentate de fundaţia Cancer Research UK au evidenţiat, totodată, că numărul de apeluri telefonice către linia ei de asistenţă a crescut de patru ori, iar o creştere similară a fost înregistrată şi de numărul de vizitatori ai site-ului.

Angelina Jolie a anunţat în mod public în luna mai că a suportat o dublă mastectomie, după ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creşte cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar.

Actriţa americană, în vârstă de 37 de ani, spune că a luat acea decizie de dragul celor şase copii ai ei, după ce mama ei, Marcheline Bertrand, a murit după o luptă de şase ani cu aceeaşi maladie.

Datele culese de Cancer Research UK indică faptul că numărul de apeluri către liniile sale de asistenţă telefonică, care vizau informaţii despre cancerul mamar, au crescut în luna mai de la 13 la 88.

Un număr de 15.920 de persoane s-au conectat pe site-ul acestei fundaţii cercetând informaţii despre cancerul mamar, în ziua în care Angelina Jolie a făcut acel anunţ, pe 14 mai.

În aceeaşi zi, dar în luna precedentă, doar 3.659 de persoane au accesat site-ul fundaţiei, iar cu o zi înainte acest număr a fost de 4.796.

Mai puţin de 1% dintre femei poartă gena BRCA1 – pe care o are şi Angelina Jolie – sau gena BRCA2 , care se aseamănă foarte mult cu prima.

Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins între 40% şi 90% şi sunt, totodată, asociate cu cancerul ovarian.

Femeile al căror istoric familial este marcat de cancerul mamar sunt sfătuite să efectueze aceste teste genetice, care pot fi realizate prin intermediul unui test sangvin.

În funcţie de rezultate şi de riscul atribuit, pacientele pot alege dacă doresc ca medicii să le extirpeze ambii sâni şi ovarele, devenind astfel sterile.

Pentru a-şi reduce riscul de cancer, pacientele pot lua şi medicamente, precum Tamoxifen, care suprimă estrogenul, un hormon care stimulează creşterea tumorilor, sau să efectueze cu regularitate teste şi analize.

Angelina Jolie a luat la începutul acestui an decizia de a suporta o dublă mastectomie, după ce medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% de a se îmbolnăvi de cancer mamar şi un risc de 50% de a dezvolta cancer ovarian. Actriţa americană a anunţat că a apelat la această intervenţie chirurgicală într-un editorial apărut în luna mai în The New York Times.

Vedeta americană a fost diagnosticată cu gena BRCA1, considerată vinovată de o creştere dramatică a riscului de cancer.

Potrivit presei americane, Angelina Jolie, care a apelat între timp la o procedură de reconstrucţie mamară, va aştepta până la vârsta de 40 de ani înainte de a suporta şi o intervenţie de extirpare a ovarelor.

Mama ei, Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian în 2007, la vârsta de 56 de ani. Aceeaşi boală a răpus-o şi pe bunica actriţei, Lois Bertrand, la vârsta de 45 de ani, dar şi pe străbunica vedetei, Virginia Gouwens, la vârsta de 53 de ani.

Debbie Martin – sora lui Marcheline, mătuşa actriţei Angelina Jolie – a murit de cancer mamar la sfârşitul lunii mai, la vârsta de 61 de ani.

Angelina Jolie şi partenerul său de viaţă, Brad Pitt, au împreună şase copii, dintre care trei sunt adoptaţi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel