Sari la conținut

Emilian Imbri, despre valul 5: „Va fi unul urât. Românii care au venit în țară de Crăciun sunt vectori de transmitere”

Emilian Imbri, despre valul 5: „Va fi unul urât. Românii care au venit în țară de Crăciun sunt vectori de transmitere”.

Emilian Imbri consideră că România nu este pregătită pentru valul 5. Iar vina o poartă, în opinia sa, autoritățile care nu au luat în seamă sfaturile „profesioniștilor”. Medicul preconizează că valul Omicron va fi mai amplu decât valul Delta și „foarte greu de stăpânit”.

Emilian Imbri: Măsurile luate după Anul Nou vor fi tardive

„Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesioniști. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheș, toți au avertizat autoritățile și nu s-a întâmplat nimic niciodată.

Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până și adoptarea certificatului verde este tergiversată…

Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta și greu de stăvilit”, a declarat Imbri pentru libertatea.ro.

„Mai multe persoane vor ajunge la spital. E matematică pură”

Consilierul ministrului Educației a avertizat că deși varianta Omicron este mai puțin contagioasă, în valul 5 vor fi mai multe infectări cu virsusul SARS-CoV-2, decât în valul 4. „Este matematică pură”, precizează Imbri.

„Este clar că această mutație este mai contagioasă, deci vom avea mai multe infectări, dacă luăm în calcul faptul că toți suntem expuși, indiferent că vorbim de vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală.

Chiar și în cazul în care Omicron este cu 40% mai puțin agresiv decât Delta, vom avea multe persoane care vor ajunge în spital din cauza numărului de mare de infectați.

Este matematică pură. Iar România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă, persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Nu va fi bine deloc”, a subliniat Emilian Imbri.

„Românii care au venit în țară de Crăciun sunt vectori de transmitere”

Deasemenea, fostul manager al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, consideră că, pe lângă autorități, vina răspândirii noului coronavirus este a românilor din diaspora care au venit acasă de sărbători.

„Vom ajunge din nou în centrul atenției. Observ că mulți români care au venit în țară de Crăciun au refuzat carantina. Ei sunt vectori de transmitere în România. Și la întoarcere, tot ei vor fi vectori de transmitere în Europa.

(…) Eu cred că valul Omicron va fi unul urât, dar ultimul de amploare. După el vor urma valuri mai mici, ca replicile de după cutremur. Va deveni o epidemie sezonieră”, a mai spus medicul Emilian Imbri, potrivit sursei citate.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: