Sari la conținut

EXCLUSIV. Cum ne ajută dieta de post? Mituri legate de dieta vegetariană

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Înainte de Crăciun, simțim nevoia să ne primenim și sufletul și trupul în așteptarea marii Sărbători a nașterii Domnului Iisus Hristos, dar și a Anului Nou.

Reducerea și eliminarea consumului de produse de origine animală este o practică contestată de cei care ridică problema aportului suficient de nutrienți esențiali pe care îi furnizăm organismului, având în vedere că alimentele de tipul cărnii, ouălelor sau lactatelor, dispar din dietă).

Citeste si…

“Un lucru este cert: dieta exclusiv vegetariană este binevenită în general pentru organism, însă trebuie bine gândită și planificată, pentru a nu produce dezechilibre la nivelul acestuia”, a declarat pentru Doctorul Zilei experta în nutriție Lygia Alexandrescu, care demontează și o serie de mituri legate de dieta vegetariană.

Marile absente sunt proteinele?

Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si regenerarea celulara si de aceea trebiue sa faca parte si din dieta vegetariana. Studiile arata ca o dieta foarte bogata in proteine implica o serie de complicatii renale si cresc incidenta osteoporozei si de aceea chiar sunt indicate anumite perioade in care sa se consume proteine in cantitate moderata.

Citeste si…

“Aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului si zaharului sunt surse de proteine: nucile, semintele, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Asadar, proteinele nu sunt o tara pentru dieta de post”, explică Lygia Alexandrescu.

Grăsimile se consumă în cantitate prea mică în post?

Nu neaparat. Dietele vegetariene sunt sarace in grasimi, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni.

Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.

Citeste si…

lygia alexandrescu, expert în nutritie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce se întâmplă cu vitaminele B12 și D, sunt sau nu prezente în alimentele vegetariene?

Vitamina D nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână este suficientă pentru sinteza vitaminei D.

“Există și produse comerciale: margarina sau lapte de soia care sunt artificial îmbogătițe cu vitamina D și care pot fi consumate în cantități limitate pe perioada postului”, argumentează experta în nutriție.

La indicația medicului, vitamina D se poate administra sub forma de suplimente. Vitamina B12 este conținută în cantități limitate în alimentele de proveniență vegetală: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Așadar, suplimentele de vitamina B12 trebuie administrate la recomandarea medicului.

Citeste si…

Mineralele de tipul calciului, fierului, zincului se găsesc în cantitate suficientă în alimentele de post?

Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat și se găsește în cantități suficiente în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine, broccoli, nuci și semințe.

Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci. Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană.

Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C. Așadar, consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele și strugurii.

În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesitățile nutritive ale organismului, dieta vegetariană are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui și nivelul colesterolului, curăță arterele și aspectul pielii, dă energie și vitalite sexuală, digestie ușoară, memorie bună și capacitate de concentrare crescută.

Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creșterea cantitățtii de vitamine și minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și reduc greutatea corporală la normalitate, a mai declarat pentru Doctorul Zilei experta în nutriție Lygia Alexandrescu.

avatar image
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Follow us on GoogleNews Doctorul zilei whatsapp channel