Sari la conținut

Faringita gonococică, boala care se transmite prin contact intim

Faringita gonococică este o afecțiune cu transmitere sexuală, o boală infecțioasă care are ca principalele manifestări inflamarea amigdalelor și a faringelui. Atenție! Deși de regulă, la debut boala nu are simptome, se impune controlul medical, stabilirea diagnosticului și implicit a tratamentului adecvat. Medicii atrag atenția asupra faptului că în lipsa tratamentului boala duce, în timp, la apariția unor complicații serioase.

Afecțiunea este cauzată de o bacterie, Neisseria gonorrhoeae. Medicii susțin că gonoreea este în continuare o reală problemă de sănătate publică și este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Reține! Unul din riscurile majore a apariție faringitei gonococice este sexul oral, practic femeile care practică sexul oral sunt la risc comparativ cu cele care nu o fac.

Principala cauză de apariția a faringitei gonococice o reprezintă infecția cu gonococ, o bacterie cu transmitere sexuala. Explicația constă în faptul că bacteria vine în contact cu epiteliul faringian în timpul unei partide de sex oral.

Singurul simptom care ar trebui să te pună cât de cât pe gânduri este acela al umflării ganglionilor. Aceștia își măresc volumul, deși rar apare și durerea. Problema cea mai mare este că de cele mai multe ori boala este asimptomatică, iar în timp, în organism bacteria se poate plimba și infecta și alt organ.

Principalele semne și simptome sunt:

  • Apare febra, (de obicei peste 38 de grade C).
  • Ganglionii limfatici sunt măriți, inflamați,
  • Apare un gust ciudat în gură,
  • Dureri de cap accentuate,
  • Dureri musculare,
  • Durere la înghițire,
  • Răgușeală,
  • Nasul suferă o congestie nazală

De multe ori detectarea bolii se produce în timpul studiului bacteriologic, deoarece faringita gonococică poate fi asimptomatic. Diagnosticul se stabilește în urma efectuării de culturi microbiologice specifice pentru gonococ. De asemenea, pacienta sau pacientul vor face și analize de sânge.

În lipsa unui tratament adecvat partenerul persoanei bolnave se află la risc de a lua boala, mai ales dacă în cuplu ei practică sexul neprotejat.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul presupune administrarea de antibiotice, însă este destul de dificil, deoarece în ultimii ani bacteria a devenit rezistentă la multe antibiotice. Atenție! Tratament trebuie să facă și partenerul, altfel boala se va lua de la cel sănătos, la cel bolnav.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel