Sari la conținut

Florian Bodog: Programul de transplant pulmonar a fost deblocat pentru pacienții români la Spitalul AKH

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat marți că programul de transplant pulmonar pentru pacienții români a fost deblocat la Spitalul AKH din Viena și a precizat că centrul de la Spitalul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar.

„Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH și să vă anunț cu satisfacție că a fost deblocată situația și că Spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În același timp, spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire și de monitorizare a activității pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În același timp vreau să vă spun că dânșii vor face și un program de training. Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa în acest domeniu”, a declarat demnitarul într-o conferință de presă, precizând că scrisoarea a fost semnată de către managerul clinicii din Viena.

Potrivit acestuia, în prima etapă, Clinica AKH „s-a angajat” să facă zece transplanturi pulmonare pentru România.

Ministrul a precizat că începând de marți Centrul de Transplant de la Spitalul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar.

„Începând de astăzi, centrul ‘Sfânta Maria’ va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar și depinde doar de echipa medicală de acolo și de managementul echipei medicale și managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranță pentru pacienți. (…) Este și o condiție pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar”, a susținut ministrul Sănătății.

Florian Bodog a afirmat că o clinică privată din România a depus un dosar în vederea acreditării pentru realizarea de transplant pulmonar.

„Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au existat două întâlniri cu persoana responsabilă din partea acestei clinici pentru acest program și pentru a ține legătura cu ANT. Au fost două întâlniri în care li s-a solicitat să completeze dosarul depus. Dosarul depus la ANT este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experiență în transplant și până în acest document nu a fost depusă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel