miercuri, septembrie 28, 2022

Fructul care vă protejează creierul de Alzheimer! Ce să mâncați pentru a evita această boală cruntă, în opinia specialiștilor.

Consumul de căpșuni ar putea ajuta la protejarea creierului de Alzheimer prin reducerea inflamației, susțin oamenii de știință. O echipă de cercetători condusă de Universitatea Rush din Chicago, Illinois, a descoperit că adulții de peste 65 de ani care consumau în mod regulat fructele aveau mai puține proteine ​​tau în creier, ceea ce poate duce la boala debilitantă la concentrații mai mari.

Te-ar mai interesa: Te balonezi excesiv? Mărirea splinei, a ficatului,...

Căpșunile sunt una dintre sursele de top de pelangonidină, despre care se crede că este un antiinflamator. Printre aceste surse se numără și alte alimente, precum zmeura, fasolea, prunele si ridichile.

Oamenii de știință au avertizat, totuși, că studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că nu a putut dovedit dacă de fapt căpșunile protejează împotriva bolii sau a unui alt factor.

Care este fructul care vă protejează creierul de Alzheimer

Publicat săptămâna trecută în Journal of Alzheimer’s Disease, studiul a analizat creierul a 575 de pacienți decedați, cu o vârstă medie de 91 de ani. Niciunul nu avea Alzheimer. Cu mai bine de două decenii înainte de moartea lor, fiecare completase un sondaj anual despre dieta lor, permițând cercetătorilor să țină evidența. De asemenea, au fost testate anual capacitatea lor cognitivă.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Rezultatele post-mortem au arătat că dintre grupul care a mâncat cele mai multe căpșuni, s-a observat cea mai mică concentrație de proteine ​​tau. Autorii studiului au mai spus că nu au găsit nicio asociere între nivelurile de proteină tau și cei care au avut gena APOE-4, despre care se crede că crește riscul bolii.

„Suspectăm că proprietățile antiinflamatorii ale pelargonidinei pot scădea neuroinflamația generală, ceea ce poate reduce producția de citokine”, a spus doctorul Julie Schneider, neuropatologul care a condus lucrarea, potrivit publicnewstome.com.

Te-ar mai interesa: De ce nu e bine să la culcare cu stomacul gol. Iat...

Citokinele sunt proteine ​​produse de celule care pot declanșa un răspuns inflamator. Inflamația la nivelul creierului poate fi cauzată de mulți factori, inclusiv lipsa somnului, infecții și stres extrem. Aceștia sunt, de asemenea, factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

Rolul nutriției în boala Alzheimer

Dr Puja Agarwal, un epidemiolog nutrițional care a fost și el implicat în cercetare, a spus că este o „schimbare simplă” pe care oricine o poate face în dieta sa. Dar el a avertizat, de asemenea, că studiul este observațional, ceea ce înseamnă că nu era clar dacă căpșunile reduc riscul.

Te-ar mai interesa: A apărut toată filmarea cu bătaia dintre Anamaria ...

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege rolul nutriției în boala Alzheimer”, a spus el, „dar acest studiu ne dă speranță în modul în care anumite componente dietetice, cum ar fi fructele de pădure, pot ajuta sănătatea creierului”.

Boala Alzheimer este o afecțiune debilitantă care afectează mai mult de 6,5 milioane de americani. Până în 2050, această cifră este de așteptat să se dubleze mai mult. Semnele timpurii includ dificultăți de amintire a evenimentelor sau conversațiilor recente sau unde a rămas ceva.

Te-ar mai interesa: Unde doare colonul și de ce apare durerea. Atenție...

Dar, în etapele ulterioare, pacienții se pot repeta sau pot pune întrebări de nenumărate ori, se pot pierde în locuri familiare și au dificultăți în a găsi cuvintele potrivite pentru a identifica obiectele.

Ce ar trebui să mănânci

Numeroase studii sugerează că ceea ce mănâncă oamenii le poate afecta riscul de a suferi de boala Alzheimer. Institutul Național pentru Îmbătrânire spune că unele diete – cum ar fi cele bogate în alimente procesate – pot crește riscul unei persoane de a suferi boala.

Dar altele ar putea avea de fapt un efect protector. În special, cercetătorii indică dieta mediteraneană – bogată în fructe, legume și pește și săracă în carne roșie și ouă – ca o modalitate cheie de a reduce riscul. NIH spune că până acum nu există dovezi confirmate că consumul mai mult dintr-un anumit aliment poate ajuta la protejarea pe cineva de boala Alzheimer.

Dar o serie de studii au investigat anumite alimente – inclusiv afine, căpșuni și verdeață cu frunze – ca fiind posibil să ofere protecție împotriva bolii.

Aceste alimente au fost selectate pentru proprietățile lor antiinflamatorii, despre care se crede că ajută la reducerea riscului de acumulare a proteinelor periculoase. Lucrări recente au inclus una care sugerează că consumul unei porții zilnice de spanac sau kale reduce riscul de Alzheimer.

În timp ce un al doilea a descoperit că oamenii care mâncau pește în mod regulat aveau, de asemenea, o funcție cognitivă mai înaltă mai târziu în viață decât cei care nu au mâncat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private